Nedelja 27.01.2019.
16:47
Vestionline, zurnal.rs

Nekoliko hiljada navijača još se nije vratilo iz Rusije sa Mondijala

EPA/Felipe Trueba
 

Šef odeljenja za migrante ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Andrej Kajušin rekao je da je nešto više od 12.000 navijača ostalo u zemlji posle Mondijala, kada su istekle njihove navijačke lične karte krajem prošle godine, ali da su vlasti u međuvremenu taj broj smanjile na 5.500, od ukupno 650.000 koji su prethodno dobili dozvole.

- Svi oni su uglavnom poštovali zakon i napustili su zemlju po svom tempu. Preduzimamo mere da preostalih 5.000 i nešto deportujemo i nadamo se da će svi oni napustiti zemlju do 30. marta - naveo je Kajušin.

Kajušin nije precizirao šta su ti strani posetioci radili u zemlji otkako se prvenstvo završilo.

Navijači su bez viza ulazili u Rusiju za vreme Prvenstva sveta, a svi su morali da imaju navijačke lične karte, bez kojih nisu mogli da uđu na stadion i u navijačke zone.

Većina je došla zbog fudbala, ali ima i onih koji su koristili te kartice da uđu u Rusiju, pokušavajući da nelegalno pređu granicu i uđu u Evropsku uniju.

Neki su navodno želeli da traže Azil u Rusiji. Oko 60 Nigerijaca je dva dana posle finala boravilo ispred ambasade u Moskvi, tražeći pomoć da se vrate kući. Ruska grupa koja se bori protiv trgovine ljudima navela je da je jedna nigerijska agencija tim muškarcima obećala posao u Rusiji, zbog čega su oni kupili navijačke lične karte. Kada su doputovali u Rusiju, shvatili su da su prevareni.

2024 © - Vesti online