Ponedeljak 28.01.2019.
19:00
E. V.

Vaskrs srpske svetinje

soc.org.au
Novo ruho: manastir Novi Kalenić

Od početka radova na ovoj svetinji obnovljena je crkva (popravka krova i uređenje hrama), Episkopska rezidencija sa pratećim objektima, velika i mala manastirska sala, neophodni objekti za Dečije Svetosavsko letovalište i na svesrpskom sabornom nivou obnovljeno je održavanje Svetosavskog festivala.

Mitropolija australijsko-novozelandska se na svojoj zvaničnoj internet stranici najsrdačnije zahvalila svima koji su u prethodnom periodu na bilo koji način pomogli i koji nastavljaju da pomažu da kalenićka svetinja vaskrsne punim sjajem.

soc.org.au
 

U novoj etapi obnove tokom 2018. godine nastavljeni su radovi na unapređenju infrastrukture manastirskog imanja. Zahvaljujući širokogrudnosti Ratka Milićevića i Dragomira Ivančevića urađeno je 1.850 metara puta sa punim asfaltom, a isto tako, požrtvovanjem Radovana Kovijanića, Dušana Glumca, Mika Miladinovića, Sveta Banića, Petra Ivančevića, Milana Novakovića, Milomira i Slavka Zeca, Bojana Stefanovića, Sretka Novakovića i Nikole Bojovića obnovljeno je sedam manastirskih stanova. 

Ovu obnovu pomogle su i Crkvene opštine Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, Svetog Save u Grinzbori i Svetog velikomučenika Georgija u Sent Albansu.

soc.org.au
Pune ruke posla: Unutrašnji radovi

Stopama prosvetitelja

Uključenost naše šire zajednice u obnovu ove svetinje pokazatelj je jedinstva našeg naroda i hodanje stopama Svetoga Save.

U godini kad se proslavlja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 70 godina od organizovanog crkvenog života u Australiji i Novom Zelandu, crkva i narod pokazuju da su dostojni naslednici naših predaka i nastavljači zadužbinara i ktitiora manastira i crkava. Obnavljajući naše svetinje održava se plamen Svetosavske vere na Petom kontinentu.
 

soc.org.au
 
2024 © - Vesti online