Izgorelo sve što su stekli

Lična arhiva
Pokrenuli akciju za pomoć Belićima: Nikola, Marijana i Matko Dobrijević

Ne časeći časa, bračni par Marijana i Nikola Dobrijević sa sinom Matkom, Zmajevčani iz Giesena, zajedno sa roditeljima i svojim humanim prijateljima su prikupili pomoć od 480 evra za osmočlanu porodicu Belić. Donaciju su poslali posredstvom Redakcije "Vesti" Bad Filbela.

- U celoj Nemačkoj živi oko 50 porodica poreklom iz Zmajeva i zato se iskreno nadamo da će se, vođeni dobrim srcem i oni priključiti akciji zbrinjavanja porodice Saše Belića koji su u trenu ostali bez svega što su imali. Duboko smo pogođeni nesrećom koja ih je zadesila i potrudili smo se da pomognemo koliko možemo - rekla je našim novinarima Marijana Dobrijević, ćerka dugogodišnjeg čitaoca "Vesti" i donatora Nikole Tolapija.

Istina, ništa nije ni slutilo na nesreću, požar je, prema rečima komšija, buknuo iznenada u novom delu kuće, koji je Saša sa sinom Mitrom posle dugo vremena jedva uspeo da završi i opremi. U trenutku izbijanja požara Belići su bili u starom delu kuće i spremali su se da obeleže Badnji dan i Božić. Odjednom u njihov dom je uleteo prvi komšija Mile Kresoja, vičući da im gori kuća. Saša u prvi mah nije mogao da veruje, ali kad je pogledao kroz prozor naspram dvorišne sijalice video je gust dim i odmah istrčao napolje, izbezumljen kao i cela porodica. Vatra se, nažalost, brzo rasplamsavala. U pomoć pri gašenju požara pohitale su ubrzo i ostale komšije i meštani, među kojima su prednjačila dvojica mladića, braća Jovica i Neša Šajin.

Vatrogasci iz Vrbasa su stigli tek za 40 minuta sa tri vatrogasna vozila, ali bilo je prekasno, jer je vatra sve uništila. Krov, sav nameštaj i garderoba su kompletno izgoreli, a vatrogasci su sanirali samo ostatak zgarišta.

Saša, njegova bolesna supruga Marija, ćerka Tanja i sin Mitar sa suprugom Dritom i troje maloletne dece skoro u trenu ostali su bez novoizgrađenog krova nad glavom.
Još jedan od razloga zbog koga su Dobrijevići poželeli da daju podršku Belićima jeste i to što znaju da ova porodica živi skromno, ali i da je čestita i vredna. Saša i njegov sin Mitar rade sve i svašta da bi zaradili da prehrane porodicu.

- Ne znamo šta je uzrok požara. Možda strujna instalacija ili peć za parno grejanje, jer je požar krenuo od šupe i brzo buknuo. Sve se odigralo za samo desetak minuta. Šteta je velika, ali ono najvažnije je da niko nije nastradao. Zahvalni smo divnim komšijama koje su priskočile u pomoć i spasle nam živote. Mi smo za sada svi u tom starom delu kuće, tu ćemo prezimiti zimu, a iskreno se nadam da ćemo na proleće pokušati da ponovo izgradimo naš dom. Svaka podrška i pomoć ljudi dobre volje će nam mnogo značiti da obnovimo ono što smo teškom mukom i napornim radom stekli, jer ne možemo doveka ostati svi u jednoj sobi - iskreno će Mitar, sin Saše Belića, otac troje zlatne dečice.

Z. Vicelarević
Porodica Belić ispred izgorele kuće

Lista darodavaca

Pored Nikole i Marijane Dobrijević svoju pomoć porodici Belić uputili su i: Miroslav Nikolić iz Heilbrona, Nada i Nikola Topali iz Gisena, Dragana i Tomica Topali iz Gisena, Kerstin Njeinelt iz Gisena, Goran Radovanović iz Vupertala i Isa Bulut iz Gisena. Čim njihova donacija od ukupno 480 evra stigne u beogradsko Dopisništvo "Vesti", to će i biti prosleđena porodici Belić, što će naši reporteri zabeležiti u jednom od narednih izdanja našeg lista, kako bi bar na taj način mogli da podele radost sa ovom porodicom koju je zadesila velika nesreća.

Sugrađani prvi pomogli

Još na Badnji dan grupa građana Zmajeva se organizovala i na taj veliki hrišćanski dan pomogla porodici Belić da što pre osposobi stari, spaseni deo kuće da bi mogli bar u jednoj sobi nekako da prezime do proleća. Ista grupa počela je da sakuplja i novac za prvu pomoć Belićima, a očekuju da će im se i ostali sugrađani pridružiti. Njih su posetili i članovi rukovodstva zmajevačke mesne zajednice koji su tom prilikom obećali da će pružiti podršku, kao i da će uputiti i zahtev rukovodstvu vrbaske opštine da i oni pomognu i ublaže tragediju.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji mogu i žele da pomognu porodici Belić da se izbore za svoje bolje sutra, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj Mitra Belića: +381 69 390 29 93, adresa je Petra Drapšina 129, Zmajevo, Srbija i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.

Novac mogu uplatiti na tekući račun Saše Belića otvoren u Erste banci na broj: 340-32344385-46 ili na devizni račun: IBAN RS35340000003234438546 SWIFT GIBARS22.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online