Nedelja 27.01.2019.
15:13
Tanjug, Vestionline

Kitarović: Kada dođe vreme, objaviću kandidaturu

EPA/Clemens Bilan
Kolinda Grabar Kitarović

- Smatram da nije sazrelo vreme da se objavljuje ili ne objavljuje kandidatura. Ovaj moj mandat, dakle protekle četiri godine, bile su obeležene s tri različite vlade i tri različite predizborne kampanje. Mislim da smo previše vremena izgubili u predizbornim kampanjama. One su uvek neplodno vreme za državu - rekla je Grabar Kitarovićeva za regionalnu televiziju N1.

Ona je rekla da je s Plenkovićem razgovarala o kandidaturi, ali da će na vreme objaviti da li će se kandidovati kao kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Govoreći o neuspehu kupovine borbenih aviona od Izraela, Grabar Kitarovićeva je rekla da joj je žao što do toga nije došlo.

- To je odluka koja se odlagala 15 godina i zapravo cele ove afere ne bi ni bilo da neko nije pokušao da reši ovo pitanje i donese odluku. I to je ono što me pomalo, neću reći plaši, ali zabrinjava u hrvatskom društvu i u hrvatskoj politici, ta sporost u donošenju odluka, spori mehanizmi u donošenju odluka - rekla je hrvatska predsednica.

Ona je ocenila da bi bilo dobro da se o kupovini borbenih aviona postigne "kakav-takav nacionalni konsenzus" i da se nada da će rasprava u Saboru uroditi upravo time, jer i opozicija nedvosmisleno podržava stav da Hrvatskoj treba nova borbena avijacija.

- Tu odluku treba doneti, nemamo više vremena za odlaganje, ali naravno ne treba ni srljati, treba sad videti gde smo pogrešili u celom ovom procesu i izbeći bilo kakve nesuglasice ili greške, a mislim da je to jedno od pitanja koje zahteva nacionalni konsenzus i nadam se da će rasprava u Saboru biti lišena bilo kakvih prepucavanja ili bilo kakvih svađa - rekla je Grabar Kitarovićeva.

2024 © - Vesti online