Nedelja 27.01.2019.
14:46
Tanjug, Vestionline

Vojna parada u Sankt Peterburgu (FOTO, VIDEO)

Tanjug
 

Više od 2.500 vojnika, pripadnika bezbednosnih snaga i 80 specijalnih oruđa učestvovalo je u ceremoniji, koja je počela minutom ćutanja za poginule građane i vojnike tokom trogodišnje opsade, javlja TASS.

- Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli rana i bolesti. Ruska armija će se uvek sećati dostignuća naših očeva i dedova - izjavio je komandant Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik i Heroj Rusije Aleksandar Žuravljev.

Kadeti vojnih akademija u uniformama iz 1940-ih počeli su paradu noseći oružje iz vremena Velikog otadžbinskog rata. Učesnici su nosili i zastave jedinica iz rata, rusku zastavu, Zastavu pobede, zastavu ruskih oružanih snaga i zastavu Sankt Peterburga. 

Tanjug
 

Kako prenosi TASS, i pored veoma hladnog vremena, veliki broj građana okupio se na centralnom gradskom trgu da bi posmatrao paradu i pozdravio ratne veterane.

Među prisutnima bili su pored gradonačelnika Sankt Peterburga Aleksandra Beglova, i predsednica Saveta federacije (gornjeg doma pralamenta) Valentina Matvijenko i komandant mornarice ruske vojske Vladimir Koroljev. 

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji Iskra. Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana. 

Od tri miliona stanovnika pre rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. Prema raznim procenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

2024 © - Vesti online