Nedelja 27.01.2019.
09:20 >> 12:21h
Vestionline

Đoković, Novak Đoković 007/7: Briljantna prevlast protiv Nadala za rekordnu sedmu titulu u Melburnu

EPA-EFE
Briljantan u finalu: Krik Đokovićeve radosti posle pobede protiv Nadala

 

Španski as Rafael Nadal je igrao u finalu na turnirima za grend slem 25. put. Ima 17 titula. Osam puta je izgubio u meču za trofej ali nikad do sada tako ubedljivo i bez osvojenog seta. Primio je lekciju kakvu nikada do sada nije. 

Eto kakvu je prevlast Novak Đoković ostvario protiv ljutog rivala koji ulaže napor do poslednjeg atoma snage. Preslišao ga je za dva časa i četiri minuta. Tri seta u kojima je u ženskom finalu Japanka Naomi Osaka savladala Čehinju Petru Kvitovu trajali su 23 minuta duže.

Maestralno, briljantno i po 15. put na najvećim turnirima belog sporta na radost svih nas naš div-junak podiže trofej. U Melburnu doseže do sedme titule u toliko finala. To do dana današnjeg niko postigao nije. 

EPA-EFE
Prva radost podeljena s trenerom Vajdom i ostalima iz stručnog tima

III set

6:3 - Bilo je 15:40 na Nadalov seris. Đoković prvu meč-loptu nije iskoristio pošto je poslao udarac u aut. A onda nekontrolisan udarac Nadala koji je završio iza Đokovićeve linije. Maestralni trijumf Novaka.

5:3 - Drugi gem uzastopno u kojem se igralo na razliku na Đokovićev servis, ali ovaj put Nadal nije dobio priliku za brejk. Naš as ga je naterao na greške iz bekhenda u odsudnim poenima. Španac ih u ovom setu ima sedam (Novak četiri), a ukupno je 27:8.

4:3 - Nadalu su od koristi bili dobri servisi da održi korak.

4:2 - Tek u ovom gemu na Đokovićev servis, posle 105 minuta igre, Nadal je stekao prvu brejk šansu (30:40). Do izražaja dolazi mentalna snaga našeg asa. Ništa od brejka za Španca.

3:2 - Nadal smanjuje Đokovićevu prednost.

3:1 - Potvrđen brejk poenom iz bekhend vinera. Đoković drži Nadala pod svoje vrlo ubedljivo.

2:1 - Đokovićev brejk od izuzetnog značaja. Bilo je 15:40, Nadal se prvi put izbavio (prva spasena brejk lopta na meču), drugi put nije uspeo.

1:1 - Treba li reći - bez izgubljenog poena. Sedmi put tako (4+2+1).

0:1 - Nadal osvaja gem na svoj servis. Bilo je 40:30. Tako je krenuo i prethodni set.

Đoković ima 190-1 na turnirima za grend slem kad povede s 2:0, a 51-0 u Melburnu. Izgubio je samo protiv Austrijanca Jirgena Melcera na Rolan Garosu u četvrtfinalu 2010. Nadalov vaskrs je viđen dva puta u 21 meču u kojem je gubio s 2:0. Oba puta je to bilo na Vimbldonu, jednom 2006, jedanom 2007.

U međusobnim susretima s Nadalom na turnirima za grend slem Đokoviću su pripali svi mečevi u kojima je vodio s 2:0 u setovima: Rolan Garos 2015, četvrtfinale (3:0), Ju-Es open 2011, finale (3:1) i Vimbldon 2011, finale (3:1).

II set

6:2 - Maestralno! Gem osvojen bez izgubljenog poena za veliko vođstvo s 2:0 u setovima.

5:2 - Đoković od početka igra sjajno, a u ovom gemu, koji mu je još jednom pripao na Nadalov servis, bio je maestralan. Dve brejk lopte je stekao vanserijskim neodbranjivim udarcima, a iskoristio je, kao i prethodnu put, prvu.

4:2 - Brejk iz prethodnog seta je potvrđen. Igran je najduži gem na Đokovićev servis. Dva izjednačenja, neki maestralni poeni obojice, ali i dalje bez brejk šanse za Španca.

3:2 - Evo brejka! Nadal je uzeo samo jedan poen i to asom na 0:30. Đoković koristi prvu od dve brejk prilike na 15:40, a poslednji poen je bio nadigravanje na mreži posle Đokovićeve loše skraćene lopte. Ipak, Nadal je lob poslao u aut. To je bila njegova sedma greška u drugom setu. Naš as ima samo jednu.

2:2 - Nadal je u ovom gemu na Đokovićev servis, sedmom od početka, uzeo tek drugi poen, ali sada na prvi servis pa je učinak našeg asa sada i dalje fantastičnih 20 od 21.

1:2 - Pri 15:30 Nadal je pogodio liniju u milimetar, sprečivši našeg asa da stekne dve brejk-lopte. Zatim su mu pripala još dva poena.

1:1 - Još jedan Đokovićev gem bez izgubljenog seta. Četvrti od pet. I dalje maksimalno poena na prvi servis (17 od 17).

0:1 - Nadal nije dopustio da i u drugom setu izgubi već prvi servis gem. Bilo je 40:30.

I set

6:3 - Đokovićev bezmalo perfektan set za 36 minuta. U ovom gemu je izgubio poen prvi put na svoj servis i to na drugi, kada je Nadal poveo s 15:0. Sve ostalo pripalo je našem asu. Suma sumarum: 100% poena iz prvog servisa (15-15), 83% iz drugog (5-6), 4:0 u asovima, dvostruko više vinera (12:6), skoro četiri puta manje grešaka (3:11)...

5:3 - Prvi gem koji Nadal uzima bez izgubljenog poena.

5:2 - Đokovićeva potpuna kontrola u gemovima u kojima servira. Nadal mu još uvek nije uzeo poen.

4:2 - Imao je Đoković i u ovom gemu priliku da stekne brejk priliku, ali Nadal je borac do poslednjeg atoma snage.

4:1 - I opet Đokovićev gem bez izgubljenog poena. U prethodna dva kada je servirao imao je po as, sada i dva. Ukupno devet vinera.

3:1 - Đoković je ponovo imao brejk šansu na 30:40 koju mu je Nadal dao šaljući loptu u aut. Naš as mu se "revanširao" u sledećem poenu. Zatim je Španac stekao prednost, a najzad i prvi gem.

3:0 - Ponovo gem osvojen bez izgubljenog poena, a krunisan asom. Nadal već ima pet grešaka, naš as nijednu.

2:0 - Đoković je i Nadalovom prvom servis gemu pristupio s mnogo samopuzdanja i vidljivom mirnoćom. Španac je uzeo samo jedan poen, za 15:30. Naš as je iskoristio već prvu od dve brejk lopte. Nadal je forhend iz izgledne situacije slao u nebranjeno polje, ali je to bilo neodmereno, u aut.

1:0 - Uz jedan as, bez izgubljenog poena, Đoković kreće ka sedmom trofeju.

Meč je počeo, prvi servira Đoković.

Tanjug/AP
Nadal i Đoković - 53. zajednička fotografija
EPA/Mast Irham
Đoković ulazi u arenu finalnog boja

Biće to njihov 53. međusobni duel (27:25 za Đokovića), po čemu su apsolutni rekorderi, ali tek drugi na Australija openu, na njegovom centralnom stadionu "Rod Lejver". I taj samo jedan dosadašnji, 2012, ušao je u istoriju turnira zato što je bio najduže finale svih vremena - 5.53 časova.

Naš as je trijumfovao s 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5. Bila je to njegova treća od šest titula u Melburnu (2008, 2011-13, 2015-16). Toliko ih imaju još samo švajcarski as Rodžer Federer i proslavljeni australijski teniser Roj Emerson, ali on u eri pre profesionalizma (do 1969). 

Tanjug/AP
Legende australijskog tenisa: Roj Emerson je doneo trofej u arenu i predao ga je Rodu Lejveru

Ako podigne pehar i ovaj put, Đoković ću će to biti 15. trofej s turnira za grend slem. Nadal ih ima 17, a Federer 20. Ukoliko pobedi španski as, naš junak će ostati izjednačen s Amerikancem Pitom Samprasom. 

Na četiri najznačajnija turnira belog sporta posle rata najviše trofeja na jednom imaju Federer - osam na Vimbldonu - Sampras sa sedam titula na istom tom poprištu i neprikosnoven Nadal sa 11 na Rolan Garosu.

Tanjug/AP
Đoković se na poslednjem treningu uoči finala sreo s Francuzima Pjerom Igom Ernerom i Nikolom Maijem, koji su nešto ranije uzeli trofej u igri parova
Tanjug/AP
Đoković je na poslednjem treningu imao i publiku
2024 © - Vesti online