Subota 26.01.2019.
12:40 >> 13:13h
Vestionline

Titula u Australiji i prvo mesto na WTA listi

EPA/RITCHIE TONGO
Naomi Osaka, novi šampion Australijan Opena

Japanka je pobedila Čehinju u prvom međusobnom susretu i ovom pobedom na Australijan Openu domogla se druge grend slem titule u karijeri, ali i čelne pozicije na WTA listi.

Ona je tako niz pobeda na grend slemovima produžila na 14-0, jer je pre Melburna uzela i prvu titulu u karijeri, na US Openu.

Kvitova je, sa druge strane, završetak duela dočekala u suzama, razočarana jer je propustila veliku priliku u finalu.

Kvitova je pritiskala na startu, imala više brejk prilika, ali nikako nije uspevala da oduzme servis protivnici. Osaka se spasavala, a pri 6:5 imala čak i dve set lopte. Ipak, prvi set je otišao u taj-brejk. Osaka je dominirala i bez ikakvih problema povela sa 1:0.

Čehinja je u drugom setu spasila tri meč lopte, pri rezultatu 5:4 za Japanku, i uspela da napravi preokret i izjednači rezultat na 1:1 u setovima. Došla je do novih brejk prilika i jednu, ukupno sedmu, konačno iskoristila. Dobro je počela gem u kojem je prednost trebalo da potvrdi, ali se odjednom sve "raspalo" u igri Čehinje.

Japanska teniserka je stizala sve, a greške Kvitove su se ređale i ređale, pa je Naomi povela sa velikih 4:2 dvaput uzastopno oduzevši servis rivalki. Petra se konsolidovala uzevši jedan gem, ali je ubrzo zatim prepustila rivalku tri vezane brejk-meč lopte pri vođstvu Japanke od 5:3, a onda se desilo "čudo". Kvitova je ne samo spasila sve tri brejk lopte, već u narendom gemu napravila brejk, potom spasila još jednu brejk priliku, a onda oduzevši servis Japanki maestralnim preokretom osvojila drugi set.

U odlučujućem setu Osaka, koju trenira srpski stručnjak Saša Bajin, nije dopustila protivnici da je poremeti i već na startu pokazala je zavidnu mentalnu spremu. Brzo je napravila brejk (3:1), bila veoma koncentrisana i uspela da izdrži pritisak rivalke, ali i velike pozornice.

Pri vođstvu od 4:2 Japanka je ponovo došla do tri brejk prilike u sličnom scenariju koji je viđen u drugom setu. Kvitova je vezala pet poena, smanjila na 4:3, ali to je bio njen poslednji napad i pokušaj da se vrati u meč. Naomi je ovoga puta bila sigurna i osvojila je drugi Grend slem u nizu.

Od ponedejlka Osaka je prva teniserka sveta sa 7030 bodova, dok je odmah iza njeg Kvitova sa 6290.

2024 © - Vesti online