Subota 26.01.2019.
16:10
Vestionline, Tanjug

Saudijska Arabija razvija balističke rakete?

wikipedia.org/TECH. SGT. H. H. DEFFNER
Foto: Ilustracija

Saradnik Instituta za međunarodne studije Midlberi u Montereju Džefri Luis kaže da je ulaganje u rakete najčešće povezano sa interesovanjem u nuklearno naoružanje, prenosi AP.

- Bio bih malo zabrinut ako bi smo potcenili ambicije Saudijaca na ovom polju - rekao je Luis nakon detaljne analize satelitskih snimaka.

Snimci su najpre objavljeni u "Vašington postu", i prikazuju objekat u gradu Dauadmi, oko 230 kilometara od Rijada, koji je dovoljno velik za izgradnju i punjenje balističkih raketa.

Na snimku se vidi i štand raketnog motora u uglu objekta na kojem je raketa postavljena na svoju stranu i testirana na mestu, a kako kažu stručnjaci takva testiranja su ključna za zemlje koje pokušavaju da proizvedu rakete.

Prema rečima Luisa, saudijski štand veoma je sličan dizajnu koji koristi Kina, mada je manji, i dodao da podrška Kine nije iznenađujuća, jer je nedavno Kina prodala vojne dronove Saudijskoj Arabiji i drugim bliskoistočnim zemljama.

Sumnje da Saudijska Arabija pravi takav raketni program dodatno je podgrejao princ Mohamed bin Salman koji je kazao da ta zemlja neće oklevati da oproizvede nuklearno oružje ukoliko Iran to učini.

Takav program dodatno bi mogao i da zaoštri odnose Saudijske Arabije sa SAD, budući da su već poremećeni nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

2024 © - Vesti online