Subota 26.01.2019.
10:55
Tanjug, Vestionline

Zvizdić: Savršen trenutak za inicijativu SDA

youtube.com/TV1 HD
Denis Zvizdić

On je rekao da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zaseniti njena suština. 

Konstatovao je da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Dejtonski mirovni sporazum.

Upitan zašto se Stranka demokratske akcije sada odlučila na ovu inicijativu, Zvizdić je za regionalnu TV N1 odgovorio "da je ovo savršen trenutak jer je činjenica da pored očekivanja i strpljivosti povratnika Bošnjaka i Hrvata koji su tamo autohtono stanovništvo, nije došlo do očekivane ravnopravnosti". 

- Ranije sam rekao da mediji provere podatak da manje od dva posto od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Republike Srpske dolazi iz reda Bošnjaka i Hrvata - naveo je Zvizdić.


Prema njegovim rečima, iz imena Republike Srpske koji je diskriminatoran počinje da se izvodi premisa tj. da se, kako tvrdi, govori o supremaciji Srba, da je Drina nepostojeća granica, da Bosna i Hercegovina nema kapacitete državotvornosti i o secesiji Republike Srpske.

- Republika Srpska nije ništa manje i ništa više nego entitet. Ne postoje dve srpske države na Balkanu. Bosna i Hercegovina je država ravnopravnih naroda. Stanovnici Republike Srpske koji se ne izjašnjavaju kao Srbi moraju uživati punu jednakopravnost i ravnopravnost u pristupu svim procesima - naveo je Zvizdić.

On se potom osvrnuo i na integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO i podsetio na ranije odluke institucija kojima se obavezalo da Bosna i Hercegovina bude na putu atlantskih integracija.

Kao cilj je naveo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji u ovoj godini, dodavši da ne očekuje da Unija bude popustljiva prema Bosni Hercegovini.

2024 © - Vesti online