Petak 25.01.2019.
15:10
Tanjug, Vestionline

Plenković izneo 3 ključna aspekta za zapadni Balkan

Tanjug
Andrej Plenković

- Današnji lideri moraju dobro da razumeju šta se zbivalo na području istočno od Hrvatske 90-ih prošlog veka da bi shvatili današnje odnose. Drugo, zajednički napori institucija moraju da budu komplementarni u smislu jačanja infrastrukture i modernizacije da bi išli u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. I treće, Hrvatska će biti domaćin sastanka na vrhu Evropske unije i jugoistočne Evrope u maju 2020. u vreme našeg predsedavanja - kazao je Plenković, prenosi N1.

On je rekao i da je Hrvatska iskazala interes da gradi centar za četvrtu industrijsku revoluciju, ali da još uvek nema odluke WEF.

- Lider koji odlučuju o tome pozvaćemo u aprilu da dođu u Dubrovnik na samit Kina + 16 - naveo je Plenković.

Na panelu su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Makedonije Zoran Zaev, kao i odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.


Plenković se u Davosu odvojeno sastao sa Zvizdićem sa kojim je razgovarao o položaju Hrvata u BiH.

- To je naš prvi susret nakon izbora u BiH, on i ja imamo dobar dijalog. Govorili smo o procesu formiranja vlasti, rešavanju pitanja izbornog zakona i podršci Hrvatske evropskim reformama u Bosni i Hercegovini - rekao je hrvatski premijer.

N1 navodi da je on prokomentarisao i izjave novoizabranog predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o mogućem otcepljenju Republike Srpske od BiH.

- Hrvatska pozicija je da pre svega želimo da postignemo mir i stabilnost u susedstvu. Ne gledamo blagonaklono na ono što bi moglo da dovede do nestabilnosti i želimo visok stepen odgovornosti svih partnera. Bilo je sličnih izjava i ranije. Važno je da svako ispunjava ulogu u skladu sa postojećim ovlašćenjima. Politika je Hrvatske da poštuje teritorijalnu celovitost i integritet BiH - kazao je Plenković.

2024 © - Vesti online