Petak 25.01.2019.
14:05
Vestionline

52/63: Trofej ponovo ide u ruke jednog iz "velike trojke"

EPA/Joe Castro
Đoković i Nadal s proslavljenim australijskim teniserom Lejverom posle maratonskog finala 2012.

Ima li kraja prevlasti Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i švajcarskog asa Rodžera Federera, rekordera s 20 trofeja na turnirima za grend slem? Kada je Nemac Aleksandar Zverev, jedan iz nadolazećeg pokolenja svetskog tenisa, savladao našeg junaka u finalu završnog takmičenja sezone u Londonu, primljeno je to kao nagoveštaj godine u kojoj će raskošni talenat nekoliko novih zvezda doći do punog izražaja. Mnogi su skrenuli pažnju na sebe i u Melburnu, uostalom senzacionalni 20-godišnji Grk Stefanos Cicipas je rastavio dvostrukog uzastopnog pobednika Federera s tronom, ali i kad Švajcarac posustane, druga dva kralja ne dopuste mladim lavovima da kolo vode.

Đoković, Nadal i Federer su kao neka troglava ala modernog tenisa, a ponovo, deveti put uzastopno na najznačajnijim turnirima belog sporta, lovor će biti stavljen na jednu glavu iz tog trijumvirata, budući da u nedelju megdan u finalu australijskog opena dele naš i španski div-junak.

Od kada se Federer kao najstariji prvi i okitio vencem grend slema, a beše to na Vimbldonu 2003, drugi su imali malo prilika da zaposednu presto u jednom od četiti svetilišta teniske igre. Ovaj Australija open je 63. takmičenje od tada, a samo se 11 puta u tom dugom nizu dogodilo da titulu uzme neko četvrti. Evo ko i kada: Amerikanac Endi Rodik (Ju-Es open 2003), Argentinac Gaston Gaudio (Rolan Garos 2004), Rus Marat Safin (Australija open 2005), Argentinac Huan Martin del Potro (Ju-Es open 2009), Britanac Endi Marej (Ju-Es open 2012, Vimbldon 2013), Švajcarac Sten Vavrinka (Australija open 2014), Hrvat Marin Čilić (Ju-Es open 2014), Vavrinka (Rolan Garos 2015), Marej (Vimbldon 2016), Vavrinka (Ju-Es open 2016).

Od Nadalovog prvenca, na Rolan Garosu 2005, "velika trojka" će uzeti trofej 48. put na 56 turnira, a od Đokovićevog prvog znamenja, u Melburnu 2008, skor će biti 37 od 45. Od tada se samo dva puta desilo da ni u finalu nije bilo nijednog iz "velike trojke": Čilić je na Flašing Medouzu savladao Japanca Keija Nišikorija, a Marej je drugi put osvojio Vimbldon pobedivši Kanađanina Miloša Raonića.

Ako Đoković trijumfuje, biće to njegov rekordni sedmi trofej u Melburnu, što bi značilo da ponovo nije poražen u finalu. Borba za titulu s Nadalom 2012. trajala je 5:53 časova, a to je najduže finale grend slema svih vremena. S 15. trofejem naš as bi se izdvojio na trećem mestu večne liste. Za sada je na deobi s proslavljenim američkim teniserom Pitom Samprasom.

EPA/Joe Castro
Pobednik najdužeg grend slem finala ikada
2024 © - Vesti online