Petak 25.01.2019.
19:17
R. K. - Vesti

Golgota Srba u Skandinaviji

Vesti
Otac Aleksandar Samardžić, Kalabić, Barbulović i Kornja

Najpre je knjiga predstavljena pred prepunom salom u školi u Hilerodu, gradiću nedaleko od glavnog grada Danske, u organizaciji srpskog udruženja Milenijum. U Kopenhagenu je autora Tihomira Barbulovića, izdavača mr Radovana Kalabića i recenzenta knjige dr Rajka Kornju iz Rumunije, predstavila književnica Ljiljana Bulajić.

"Srpske staze u Skandinaviji - prilozi za istoriju srpskog iseljeništva" je knjiga koja prati sudbinu skandinavskih Srba od operacije "Viking" za vreme Drugog svetskog rata sve do današnjih dana.
- Knjiga Tihomira Barbulovića je najpre dokument o srpskoj golgoti na severu Evrope, zanimljivo i emotivno svedočanstvo, ali i svedok jedne epohe i mala enciklopedija srpske emigracije na severu Starog kontinenta - rekao je u ime izdavača mr Radovan Kalabić.
Recenzent Rajko Kornja je naznačio da Tihomir Barbulović prati radosti i tuge Srba prečana kroz obilje dirljivih i potresnih svedočanstava.

Vesti
Brojna publika na promociji knjige

Autor je brojnoj publici govorio o nastanku knjige, o znamenitim Srbima iz Skandinavije od Marka Milunovića Pipera, viteza srpske političke emigracije do marljivog i bogoljubnog protosinđela Metodija Lazića, koji je svoj vek proveo u Skandinaviji služeći srpstvu i Bogu.
Prvenac Tihomira Barbulovića štampala je Domentijana iz Beograda sa blagoslovom episkopa britansko-skandinavskog Dositeja.

Tri talasa

Iseljavanje Srba u Skandinaviju teklo je u tri talasa. Započeto je operacijom "Viking" 1942. Nemcima je u okupiranoj Norveškoj bila potrebna radna snaga za izgradnju puteva i pruga nadomak ili iznad polarnog kruga za lakši transport trupa tokom planirane invazije na Sovjetski Savez. Za tu svrhu prebačeni su zatočenici "srpskih" koncentracionih logora Sajmište, Banjica, Crveni krst, Jasenovac i Šabac. Izdvojeno je 4.268 zatvorenika, među kojima su 3.841 bili Srbi. Smatra se da su poslati u Norvešku da bi bili iskorišćeni kao robovska radna snaga, a potom ubijeni. Logori su oslobođeni 1944. Mnogi su se vratili u Jugoslaviju, a neki su otišli u Švedsku. Njima su se čak pridružili i srpski logoraši iz Nemačke. To je začeće srpskog nastanjivanja u Skandinaviji.

Drugi talas počinje sa ekonomskom migracijom koja je počela šezdesetih godina. Građanski rat u Jugoslaviji bio je uzrok za treći talas migracija.
 

2024 © - Vesti online