Subota 26.01.2019.
00:10
E. V.

Srpska se brani zidom!

youtube.com/ N1
Pripadnici vojske BiH (Foto: Arhiva)

- Mi imamo već napisane sve neophodne zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo treba da sazovemo parlament i možemo da ih donesemo - kazao je Dodik i dodao da će do rešenja ovog pitanja prekinuti svaku saradnju unutar Predsedništva BiH i u razgovorima za formiranje Saveta ministara BiH.

youtube.com/ N1
Bakir Izetbegović

Naime, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će preko predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva RS jer koristi "u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda".
Dodik je stoga obavio sastanak sa predsednicima parlamentarnih stranaka u RS s uverenjem da je Srpska u interesu vlasti i opozicije.

- Inicijativa o promeni naziva RS istovremeno je i poziv na razdruživanje srpskog entiteta od BiH. Republika Srpska nema nameru da trpi i da čeka ishod procesa jer nema poverenja u Ustavni sud BiH koji će uvek doneti odluku protiv nas - poručio je Dodik.

Pamet SDA

On je podsetio da je RS ustavna i međunarodno priznata kategorija i po oceni Venecijanske komisije iz 2005. godine. Takođe da je ovakvu inicijativu svojevremeno pokrenuo i Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao. Ovog puta, uveren je Dodik, inicijativa nije pokrenuta samo pameću SDA, već i nekih sa strane.
Ipak, on je odbacio navode da mu je ruski predsednik Vladimir Putin mentor već samo predsednik prijateljske zemlje sa kojim deli neke stavove.
- Putin mi kaže da sam dobar momak, isto kao što Amerikanci vele da sam loš - rekao je Dodik i dodao da ovu inicijativu Bošnjaci pokreću u kontinuitetu i da ona neće biti skinuta s dnevnog reda jer žele da problematizuju RS.

Nismo Bosanci

Dodik je dodao da Bošnjaci ne žele nikog drugog u BiH u kojoj se omalažavaju hrvatski kantoni, majorizuju Hrvati i onemogućavaju da učestvuju u donošenju odluka.
On je istakao da je inicijativa o promeni naziva RS nepotrebna i da još veruje da se neće desiti jer bi samo raspalilo vatru u BiH. Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Hrvata na istorijski dogovor na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
- Nisam i neću da budem Bosanac i niko me ne može naterati na to. Moja domovina je Republika Srpska, a otadžbina Srbija - naveo je Dodik.

Upozorenje Rusije

Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira da se održi vanredna sednica zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Iz ruske ambasade izrazili su zabrinutost i upozorili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja s teško predvidivim posledicama.
- Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima - rečeno je u ruskoj Ambasadi.

JOHAN GUDENUS: Ime se ne menja

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Željka Cvijanović

Predsednica RS Željka Cvijanović i šef poslaničkog kluba u austrijskom parlamentu vladajuće Slobodarske partije (FPO) Johan Gudenus osudili su inicijativu SDA o promeni naziva Srpske.
Ona je informisala Gudenusa da Sarajevo uslovljava formiranje Saveta ministara BiH članstvom u NATO-u, što je dovelo do brojnih zastoja, uključujući i evropski put BiH.

Gudenus je istakao da je od Željke Cvijanović čuo detalje o kojima nije mogao da sazna iz medija i pohvalio je Srpsku za brzo formiranje vlasti nakon izbora.
- Drago mi je što se Zapadni Balkan priključuje evropskom putu, ali to ne znači da mora da uđe u NATO - rekao je Gudenus.

On je podsetio da je RS upisana u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH kao naziv tog entiteta, te da ne bi valjalo ništa menjati po tom pitanju. Gudenus je ukazao da sigurno ni Federacija BiH ne bi volela da joj se neko meša u ime i budućnost.

ODLUČNA REKCIJA BORAČKIH UDRUŽENjA
Veterani za nezavisnost

Predsednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić reagovao je na inicijativu SDA o promeni naziva RS. On je istakao da bi uskoro mogao da se pojavi naziv Samostalna Republika Srpska ukoliko SAD nastavi s ovakvim potezima. On je rekao da veterani očekuju jedinstvo parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske ovim povodom.
Iz Saveza ratnih vojnih invalida RS poručeno je da srpski narod ne sme podleći pritiscima jer bi to značilo njen nestanak.

Savez smatra da predsednik Narodne skupštine RS treba odmah po pokretanju inicijative SDA u Ustavnom sudu BiH da zakaže sednicu parlamenta i obavi sve pripreme za sprovođenje referenduma o izlasku Srpske iz BiH.




 

2024 © - Vesti online