Petak 25.01.2019.
09:09
b92.net, Vestionline

Maduro se obratio naciji: Ostajem predsednik (VIDEO)

EPA/Cristian Hernandez
Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele izjavio je da je odlučio da zatvori ambasade i konzulate u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Odlučio sam da zatvorim ambasadu i sve konzulate Venecuele u Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Maduro u svom obraćanju. 

On je podsetio da do nedelje američka delegacija treba da ode iz zemlje. 

Maduro je rekao i da se slaže sa stavom Meksika i Urugvaja da je potreban dijalog. On je dodao i da ne namerava da napušta mesto predsednika. 

- Nikada neću odustati od obaveza prema svojoj domovini, nikada to neću učiniti - naglasio je predsednik Venecuele. Osim toga, on je prekinuo diplomatske odnose sa Vašingtonom i zatražio da američke diplomate napuste zemlju u roku od 72 sata. U sredu 23. januara su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. 

Predsednik parlamenta zemlje Huan Gaido istog dana se proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade. 

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gaida i zahtevale da predsednik Venecuele Maduro, čiji izbor ne smatraju legalnim, ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. 

Maduro se proglasio ustavnim predsednikom i nazvao šefa opozicionog parlamenta "marionetom Sjedinjenih Američkih Država".
2021 © - Vesti online