Četvrtak 24.01.2019.
23:37
Tanjug, Vestionline

Nakon mirnog početka protesta, sukob sa policijom (FOTO)

Tanjug/AP
Protest u Atini

Veruje se da su počinioci, koji su na ulice izašli protestujući protiv Prespanskog sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije, pripadnici ultradesničaskih grupa.

Demonstranti su, kako prenosi AP, policiju gađali kamenjem, bakljama i molotovljevim koktelima. Za sada nema informacija o mogućim povredama i hapšenja, ali je policija ranije danas saopštila da je uhapšeno između 60 i 70 osoba zbog toga što su planirali nasilne činove.

Procenjuje se da se večeras okupilo 2.500 demonstranata i da je protest prošao u glavnom mirno, kako navodi AP.

Kabinet predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa saopštio je ranije danas da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susednom Makedonijom o promeni imena te zemlje radi normalizacija odnosa i omogućavanja pridruživanja NATO-u odloženo za petak.

Glasanje je bilo planirano za večeras, ali je odloženo zbog velikog broja poslanika koji žele da govore tokom debate o Prespanskom sporazumu, pa je procenjeno da neće biti dovoljno vremena da se omogući svim poslanicima koji su se prijavili da govore i iznesu svoj stav. 

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promeniti ime u Severna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i približavanje EU. 

2024 © - Vesti online