Četvrtak 24.01.2019.
17:15
Vestionline, b92.net

Prošireni kapaciteti Centra za transplantaciju organa KCS

V. Sekulić
Foto: Arhiva

On je rekao da Ministarstvo zdravlja poseban akcenat stavlja na program transplantacije organa i podsetio je na značaj donorstva. 

- Pacijenti kada dođu do momenta kada druga vrsta lečenja ne pomaže, transplantacija je jedini lek i omogućava im potpuno zdrav život - rekao je Vicko. 

Organ je nedavno dobio i Nemanja Ćulibrk (24) koji je na hemodijalizi bio nepune dve godine. Bolest mu je otkirvena iznenda, kako kaže, sve se brzo desilo, a sada posle tansplantacije oseća se dobro da nastavi studije na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. 

Direktorka Klinike za nefrologiju Marina Savin kaže da je cilj da u ovoj godini imaju više od 30 transplantacija bubrega kako bi se smanjile liste čekanja. Podsetila je da u ovom momentu na transplantaciju čeka oko 250 pacijenata koji su prošli sve pripreme i najmanje još toliko koji su u pripremnoj fazi. 

- Novi zakon o transplantaciji organa će biti olakšavajući za kadaverične transplantacije, a planirali smo i da razvijamo ponovo transplantacije bubrega sa živih donora - rekla je Savin. 

Za uspeh u transplantaciji bubrega važna je i imunosupresivna terapija koja je, kaže, dostupna pacijentima u Srbiji. 

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac kaže da je sa Odeljenjem za transplantaciju bubrega komplentiran Centar za trasplantaciju organa. 

- Ovo je velika stvar ne samo za Klinički centra Srbije, već za celu Srbiju - rekao je Ercegovac. 

Podsetio je da se u Kliničkom centru Srbije najviše uradi transplantacija bubrega, ali da se rade i transplantacije jetre, srca, rožnjače.

2024 © - Vesti online