Četvrtak 24.01.2019.
17:55 >> 17:54h
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović

Zavejanoj baki stigli lekovi

D. N. Petrović
Brašno dovezli sankama: Miljojka Aksentijević

U jednom od zavejanih sela, u trošnom kućerku bez vode i kupatila, a povremeno i bez struje, živi i starica Miljojka Aksentijević (86), godinama sama i bez ikoga svog.

Povod da, uprkos zavejanim putevima i poledici, krenemo u posetu baka Miljojki bili su lekovi. Iznenada su je zaboleli kičma i noga, trebalo joj je dostaviti reumatike i gelove za išijas i kostobolju.

U probijanju do zavejanog Žunjevića mnogo nam je, kao i mnogo puta ranije, svojim terencem, pomogao humanitarac Hido Muratović, koji je iskoristio priliku da starici ponese brašno i najosnovnije namirnice. Baka Miljojki uručena je i donacija od 100 evra, koju joj je iz Švajcarske poslao naš čitalac Borivoje Radovanović.

- Poslala sam vam poruku da dođete, ali se nisam nadala da ćete po ovolikom snegu doći. Jedva sam ustajala, a i noga je počela da mi se koči. Na planini nema lekara, a Novi Pazar je predaleko. Ne zamerite, morala sam da vas zovem, jer su mi lekovi bili neophodni i u ovom trenutku jedini spas - priča starica kojoj čitaoci "Vesti" godinama pomažu da opstane u svojoj sirotinji na opusteloj planini.

Kako kaže Miljojka, desetak dana niko nije navraćao.

- Čoveka ni u daljini nisam mogla da vidim. Mogli su i vukovi da me pojedu, a da niko ne zna šta mi se desilo. Hvala Bogu ove zime ih još nema, a ranijih su noću urlali oko kuće. Povremeno, kad ima neke pošte, selom prođe poštar Rade Joković i uvek me upita da li mi nešto treba. Poseti me i rođak Miljko sa drugog kraja sela koji mi donese po flašu mleka. Sama perem, mesim i kuvam - ističe Miljojka uz molbu da se, u njeno ime, mnogo zahvalimo na poslednjim poklonima, posebno donatoru Borivoju Radovanoviću iz Švajcarske.

U prošlogodišnjoj (novembar-decembar) akciji zbrinjavanja usamljenih baka na Rogozni, Goliji i Pešteru, zbrinuta je i baka Miljojka. Od naših čitalaca, najviše iz Australije i Nemačke, Miljojka je dobila novac za ogrev i najpotrebnije namirnice, ali i za adaptaciju (utopljavavanje) svog trošnog kućerka. Ukupno, oko 1.000 evra.

- Jedino sam uspela da promenim ulazna vrata, čvršća su i toplija. Sačuvala sam nešto novca za oblaganje kuće stiroporom, možda i neko malterisanje. To nismo uspeli da završimo pre zime, sneg nas je preduhitrio. Završićemo to na proleće, ako ga dočekam, u mojim godinama i uslovima u kojima živim svaki dan i mesec života za mene su čist dobitak - rekla je na rastanku još razborita Miljojka Aksentijević.

Želja čitalaca se mora ispuniti

- Nevolja je što na Rogozni nema ljudi, pa ni majstora, da ih dovodimo iz Novog Pazara komplikovano je i skupo. Problem je i što je kuća baka Miljojke toliko oronula (od blata i drveta) da je svaka ozbiljnija popravka gotovo nemoguća. No, zbog naših čitalaca koji su ovoj starici poslali novac za renoviranje i zbog iduće zime, učinićemo sve da, čim stigne proleće, bakin dom bude bar malo topliji i sigurniji - naglašava humanitarac Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online