Četvrtak 24.01.2019.
13:25
Tanjug, Vestionline

Junker: Sopstvenu kuću da dovedemo u red

EPA/Stephanie Lecocq
Žan Klod Junker

Junker veruje da je dužnost prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama da se svim silama suprotstavimo neobuzdanom nacionalizmu.

- Ovo znači da sopstvenu kuću treba da dovedemo u red, posebno na ekonomskom planu, tako što ćemo podstaći investicije kroz nove oblike javno-privatnog partnerstva - kaže on u autorskom tekstu objavljenom u najnovijem broju časopisa Nin.

On upozorava i da su Evropljani iz 1913. godine verovali da je rat nemoguć. 

- Na našu nesreću, mi Evropljani imamo bogatu tradiciju ignorisanja predosećanja propasti - navodi Junker.

- U sve nemirnija vremena EU može da obezbedi stabilnost i nadu koje su svetu očajnički potrebni - smatra Junker i dodaje da pitanje budućeg pravca u kome će ići EU nikada nije bilo važnije nego sada kako za Evropu, tako i za ostatak sveta.

Junker je u autorskom tekstu koji je objavljen u najnovijem časopisu NIN istakao da je Evropa decenijama bila uzor integracije i saradnje u podeljenom svetu, kao i da je dokaz od završetka Drugog svetskog rata da multilateralizam funkcioniše.

Navodi da je Evropa sada najtolerantnije, najslobodnije i najravnopravnije mesto za život na čitavom svetu i ističe da EU nije nešto što treba uzimati zdravo za gotovo.

Kako navodi, da bi se u čitavoj EU smanjio rizik potrebno je urediti bankarski sektor, što podrazumeva da se obezbedi jaka i stabilna evrozona, kao i produbljivanje ekonomske i monetarne unije.

Junker navodi i da u globalizovanom svetu, u kojem se kolektivni izazovi poput migracija i bezbednosti, novih tehnologija i urgentnih ekoloških pitanja svakodnevno umnožavaju, Evropa ne može sama da zaštiti svoje interese i vrednosti.

- Kako se podele unutar društava i između zemalja uvećavaju, imperativ zajedničkog delovanja postaje sve veći - ističe Junker.

Predsednik EK kaže da u saradnji sa prijateljima iz celog sveta zemlje članice EU mogu da postanu otpornije, kako individualno, tako i kolektivno i da je sada vreme da se ponudi odgovorno globalno liderstvo i obnove i redefinišu veze koje spajaju zemlje širom sveta, kao što to činimo unutar naše unije. 

- Naš liderski brend ne podrazumeva da je Evropa na prvom mestu. Umesto toga on znači da treba da budemo prvi koji će odgovoriti na zahtev za liderstvo u situaciji kada je to bitno - navodi Junker.

Dodaje i da Evropa nastavlja da bude globalni primer regiona koji visoko vrednuje globalnu solidarnost i u tom smislu ističe da je upravo Evropa 2016. godine pružila azil tri puta većem broju izbeglica nego SAD, Kanada i Australija zajedno.

Kaže i da je EU predvodnik u rešavanju najurgentnijih svetskih problema, kao i da za nju globalno liderstvo znači postavljanje fer standarda.

Prema njegovim rečima, Evropljanima je saradnja u krvi, a pojedinačne evropske zemlje ne mogu da imaju takav uticaj na globalna zbivanja kakav imaju kroz članstvo u EU.

- To se neće promeniti. Do 2060. godine nijedna evropska zemlja pojedinačno neće imati više od jednog procenta ukupne svetske populacije. Evropljani zato moraju da nastave da koncentrišu i dele svoj nacionalni identitet, s ciljem uspostavljanja jačeg zajedničkog suvereniteta za sve nas - navodi predsednik Eevrospke komisije.

Kaže i da je u perspektivi evropskim zemljama zadatak da evropski suverenitet još više ojačaju, što znači, objašnjava, da govore jednim glasom, drže se istih vrednosti i u susret izborima za Evropski parlament 2019. godine u maju, ispune sve ono što su građanima obećali.

2024 © - Vesti online