Četvrtak 24.01.2019.
08:57
b92.net, Vestionline

Drastično opada broj stanovnika u Srbiji, evo koliko će nas biti 2060.

pixabay.com
 

Srbija među najstarijim državama u Evropi

- Poslednji raspoloživi podaci iz 2017. godine pokazuju da se trend snažnog i kontinuiranog procesa demografskog starenja u Srbiji nastavlja. Prosečna starost u Srbiji 2017. iznosila je 43 godine, a udeo u stanovništvu starijih od 65 godina dostigao je 19,6 odsto - rekla je predstavnica Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Sekulić.

Ona je navela da je pre gotovo sedam decenija stanovništvo Srbije bilo jedno od najmlađih u Evropi, kada je udeo starijih od 65 godina bio 5,6 odsto, a prosečna starost je iznosila 29,1 godinu. 

- Najintenzivnije starenje desilo kao posledica političke i ekonomske krize u Srbiji tokom poslednje decenije 20 veka, obeleženo velikim iseljavanjem mlađeg stanovništva, odlaganjem rađanja i jakim padom fertiliteta - rekla je Sekulić. 

Prema njenim rečima, stopa fertiliteta, odnosno prosečan broj dece koji u reproduktivnom dobu rađa jedna žena, u Srbiji je u 2017. godini bio 1,48, dok je za održanje broja stanovnika neophodno da stopa fertiliteta bude 2,1. 

- Dostignuti fertilitet je takav da duže od pola veka, od 1956. godine ne obezbeđuje ni prostu reprodukciju stanovništva, a od početka 2000–ih je za oko 30 odsto manji od nivoa neophodnih za zamenu generacija - rekla je predstavnica RZS-a. 

Srbija se, kako je dodala, po prosečnoj starosti stanovnika od 43 godine nalazi u grupi evropski najstarijih država, čija je starost iznad 43 godina, među kojima su i Slovenija sa 43,5 i Hrvatska sa 43,4 godine.

Prema podacima za 2017. godinu, pet država sa najstarijim stanovništvom su Nemačka, Italija, Portugal, Grčka, dok najnižu prosečnu starost stanovništva imaju Turska sa 31,4 i Albanija sa 35,6 godina, a slede ih Moldavija, Island i Irska.

Najstarije stanovništvo po opštinama

Najstarije stanovništvo u Srbiji, čija je prosečna starost veća od 49 godina, imaju opštine Crna Trava, Gadžin Han, Rekovac, Svrljig , Ražanj i Babušnica, dok se kao demografski najmlađa izdvaja opština Preševo čije je stanovništvo prosečno staro 32,1 godinu, potom slede Tutin, Bujanovac, Novi Pazar. 

Na skupu je rečeno i da je starenje stanovništva povećalo stopu zavisnosti starog stanovništva, pa se tako sad u Srbiji na 100 ljudi radnog uzrasta, u koje spadaju oni od 15 do 54 godine, dolazi 30 starih, a prognozira se da će 2060. njihov broj porasti na 57. 

Rezultati projekcije stanovništva Srbije do 2060. godine, koji je izradio RZS, ukazuju da će u i narednim decenijama stanovništvo biti izloženo procesu demografskog starenja po svim parametrima. 

- Dalje starenje populacije je sigurna budućnost Srbije - kazala je Sekulić i navela da će, prema istraživanjima, 2060. godine gotovo svaki treći stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina. 

2024 © - Vesti online