Četvrtak 24.01.2019.
08:38
Tanjug, sputniknews.com

Žestoki sukobi u Karakasu, odjekuju jake eksplozije, 12 mrtvih (VIDEO)

Tanjug/AP
Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gaido

Nakon što se predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije u zemlji, na protestima proglasio "prelaznim predsednikom" te države, a američki predsednik Donald Tramp ga priznao kao zakonitog predsednika, došlo je do podela na međunarodnoj sceni.

Kako su agencije izvestile, njegov potez naišao je prvenstveno na podršku SAD, a zatim i Kanade, Brazila, Argentine, Kolumbije, Čilea, Perua, Paragvaja, Gvatemale, Kostarike i Albanije.

Sa druge strane, zvaničnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije pozivaju na dijalog i izbegavanje nasilja.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro 10. januara je započeo svoj drugi mandat, uprkos međunarodnim kritikama da je njegov reizbor nezakonit i da će još više izolovati tu južnoameričku zemlju koju opterećuje velika ekonomska kriza.

Maduro je pobedio na izborima prošle godine uprkos ekonomskom haosu, a velikim delom jer je opozicija bojkotovala glasanje, naveo je tada Rojters.

Nakon njegovog polaganja zakletve, venecuelanski parlament koji je pod kontrolom opozicije je njegov drugi mandat proglasio nezakonitim, a Gvaido je izjavio da je spreman da preuzme funkciju predsednika Venecuele.

SAD su nakon toga pružile podršku opoziciji, usled čega je Maduro saopštio da prekida diplomatske odnose sa SAD i naredio američkim diplomatama da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Guaido je reagujući na to, pozvao sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, a Vašington je saopštio da će ignorisati Madurovu naredbu, navodeći da on nema ovlašcenje da prekine diplomatske odnose, preneo je AP.

Agencije prenose da su posledice najnovijih događaja u Veneceuli ključne tačke i na današnjoj diskusiji na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Podršku Maduru izrazili su najpre Meksiko, Bolivija, Kuba, a potom i Turska.

"Naš predsednik pozvao je i ponudio tursku podršku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru, rekavši mu "Moj brate Maduro! Ostani uzdignute glave, uz tebe smo!", naveo je portparol I-Ibrahim Kalin, prenela je agencija Rojters.

Vojska Venecuele odbila je takođe da prizna Guaida za privremenog predsednika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Nikolas Maduro za Kremlj legitimni predsednik Venecuele, a pokušaje opozicije da uzurpira vlast Kremlj smatra neleglanim.

Peskov je takođe kazao da pokušaje opozicije da uzurpira vlast Moskva tretira kao kršenje međunarodnog prava, a da se Venecuela za sada nije obraćala Rusiji za pomoć, preneo je Tas s.

Kazao je da Moskva pažljivo prati razvoj situacije u Venecueli i sa zabrinutošću gleda na izjave o mogućem mešanju trećih zemalja u unutrašnja pitanja Venecuele jer je takvo mešanje za Rusiju nedopustivo i može da izazove izuzetno negativne posledice, a poruke o nekakvoj primeni sile Rusija smatra veoma opasnim.

Povodom navoda američkog predsednika Donalda Trampa da su sve opcije, pa i vojna, na stolu po pitanju Venecuele, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov poručio je da bi vojna intervencija u Venecueli predstavljala katastrofalni scenario i da Moskva upozorova Vašington da ne preduzima takve korake.

Kineske vlasti takođe su reaovale danas saopštivši da se protive spoljnom mešanju u Venecueli i da podržavaju napore te zemlje da zaštiti svoju nezavisnost i stabilnost.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, pozvala je sve strane na smirenost i razumno pronalaženje mirnog rešenja, preneo je Rojters.

Hua je naglasila da "spoljne sankcije ili mešanje obično situaciju dodatno iskomplikuju i nisu od pomoći u rešavanju istinskih problema".

Podršku opoziciji u Venecueli izrazile su i Nemačka i Velika Britanija.

Nemačka vlada podržava Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, i poziva na "slobodne i kredibilne izbore", izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert i na Tviteru poručio da "narod Venecuele hrabro radi za slobodnu budućnost svoje zemlje", preneo je AP.

Britanija podržava opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida kao predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine, saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Oglasio se i predsednik Francuske Emanuel Makron poručivši da pozdravlja "hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu".

"Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije", poručio je Makron na Tviteru.

Evropska unija pozvala je danas vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost predsednika Kongresa Huana Guaida, ali ga nije priznala kao privremenog predsednika.

U saopštenju EU se ističe da narod Venecuele ima pravo da mirno demonstrira, da slobodno izabere svoje lidere i odredi svoju budućnost.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u Venecueli, navodeći da bi trebalo izbeći nasilje nakon što su SAD i mnoge latinoameričke zemlje priznale venecuelanskog lidera opozicije Huana Guaidoa za predsednika.

Gutereša su novinari na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pitali da prokomentariše dešavanja u Venecueli.

"Dijalog je od suštinske važnosti, da se izbegne nasilje i eskalacija", kratko je odgovorio Gutereš, preneo je AP.

2024 © - Vesti online