Sreda 23.01.2019.
17:53
Vestionline, Tanjug

Oštre reakcije i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj

Twitter/aa_balkans
 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je prouka SDA provokazija i predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Ujedinjene Srpske i predsednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić kazao je da je tu najavu SDA moguće je tumačiti na dva načina.

- Ili je reč o alibiju pred vlastitim biračima jer ne mogu ni sa kim drugim da formiraju Savet ministara BiH osim sa SNSD, ili je po sredi nešto veoma opasno. To je onaj put kojim je krenuo Alija Izetbegović kada je rekao da ce žrtvovati mir za BiH. Što se nas u Republici Srpskoj tiče, dobro je ukoliko bude neko pametan u Ustavnom sudu BiH pa odbaci takvu glupost. Ako te pameti ne bude, kao u slučaju 9. januara, bice to još jedna od odluka koje je nemoguce izvršiti - rekao je Stevandić, prenela je RTRS.

Reagujući na najavu SDA o preispitivanju naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Glavnog odbora Socijalističke partije Goran Selak izjavio je da bi predstavnicima SDA bilo mnogo pametnije da retoriku sukoba ostave u prošlom vremenu, gde i pripada, a da umesto Republike Srpske, počnu da preispituju načine kako da poboljšaju kvalitet života narodu koji ih je birao.

Marko Pavić, predsednik DNS reagovao je povodom najave SDA da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

- Pokretanje te inicijative i sličnih inicijativa koje su pokretane protiv Republike Srpske ne doprinose ni pomirenju, ni napretku, ni ekonomiji ni bilo čemu onom što ljudima treba - istakao je Pavić u izjavi za "Nezavisne"

Kako je naveo, ovo šteti dogovoru, razgovoru, napretku.

- Stalno traže nešto što je protiv Republike Srpske, a nikad se nije pokrenulo nešto da tri naroda i dva entiteta zajedno rade. Ovo je samo još jedan potez gde se nesređeni odnosi u FBiH i nemogucnost formiranja vlasti tamo žele prebaciti na Republike Srpske - rekao je predsednik DNS-a.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da u BiH stalno stoji spreman svilen gajtan koji je uvek pretnja i da je samo pitanje trenutka kada će ga povući.

Predsjednik opozicione PDP Branislav Borenović rekao je da zahtev SDA za promenom naziva Republika Srpska vodi "u neizvesnost, nepoverenje, sukob i potpuno blokadu BiH" i poručio da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna.

Najavu nove inicijative SDA, oštro su osudili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i pravni stručnjaci. Poručuju, ime Republike Srpske je neupitno, a inicijativa SDA osuđena na propast.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je najava SDA "nebulozna i šizofrena".

Advokat Krstan Simić naglasio je da ime Republike Srpske ne predstavlja diskriminaciju.

2024 © - Vesti online