Sreda 23.01.2019.
19:52
Vestionline, Tanjug

Dačić: Suspenzija kada se "prevede" znači ukidanje taksi

EPA/Koca Sulejmanovic
Ivica Dačić (Foto: Arhiva)

Dačić je rekao da je Priština došla u situaciju da je verovatno svesna da svako dalje poigravanje sa tom temom može da ostavi teške posledice po njihove odnose sa SAD.

U tom smislu, on je pomenuo da je Ramuš Haradinaj pre godinu dana rekao da Kosovo nema svoju spoljnu politiku, već spoljnu politiku SAD.

- Sada dolazimo u jednu čudnu situaciju, a to je da drugi put za vreme mandata Ramuša Haradinaja, Amerika mu ne izdaje vizu. Prvi put je bilo kada je hteo da donese zakon o ukidanju sudu za OVK, a sad su mu uskratili vizu za Molitveni doručak zbog taksi - rekao je Dačić.

Priština, prema njegovim rečima, ukidanje obrazlaže kao privremenu suspenziju i veruje da će do ukidanja i doći.

Dačić je ponovio da Srbija neće nastaviti dijalog ukoliko takse ne budu stavljene van snage.

- Kako će oni sad to da obrazlože za svoju unutrašnju javnost, to je drugo pitanje. Videli ste da su se glavni akteri političkog života na KIM izjasnili o tome da treba poslušati stav SAD. Došli smo na ono što smo mi od početka govorili, a to je da ukoliko neko ne izvrši pritisak, a to su pre svega SAD, da ukidanja taksi neće ni biti. Naravno, ne znači da će to tako i da bude - rekao je Dačić.

Na pitanje da li je to signal američkog predsednika Donalda Trampa da se rešavanje pitanja Kosova preseli u UN, šesf diplomatije kaže da to ne znači da će se ići na promenu formata i navodi da su oni videli spremnost Srbije i ne žele da Kosovo bude prepreka pronalaženju kompromisa.

- Ne da se sada promeni format dijaloga, nego eventualno ako se približe stavovi, ako se vidi da do tog dogovora može da dođe, da se onda u tome na kraju svakako Savet bezbednosti mora uključiti, jer taj dogovor bi mora da prati određen odluke UN - istakao je Dačić.

2024 © - Vesti online