Sreda 23.01.2019.
18:05
Vestionline, b92.net

Superstar na klarinetu sa Beogradskom filharmonijom

youtube.com/Berliner Philharmoniker
Berlinska filharmonija i klarinetista Andreas Otenzamer

Pod dirigentskom palicom Hansa Grafa, na programu će biti dela Vebera, Dvoržaka i Malera. Nakon fantastičnog Sergeja Nakarjakova koji je potpuno opravdao nadimak "Paganini na trubi", Filharmonija predstavlja još jednog virtuoza na duvačkom instrumentu, ovog puta na klarinetu. 

Otenzamer je od onih izvođača koji dokazuju da se i u klasičnoj muzici može biti superstar. Dolazi iz austrougarske muzičke porodice - njegov brat, a donedavno i otac, prvi su klarinetisti Bečke filharmonije, a on se "odmetnuo" u čuveni berlinski orkestar, gde ima istu, prestižnu poziciju. 

U želji da prikaže svu fleksibilnost instrumenta, često pravi izlete u druge muzičke stilove. Pored toga što redovno nastupa sa najvećim imenima klasične muzike, prvi je klarinetista koji je ekskluzivac "Dojče gramofona". 

Često nastupa i sa Nemanjom Radulovićem, sa kojim između ostalog promoviše klasičnu muziku u berlinskim tehno-klubovima. Za svoj drugi album "Brams - Mađarska veza" dobio je nagradu "Eko-klasik" kao instrumentalista godine 2015. 

Najtraženiji klarinetista današnjice sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put i izvešće Koncert za klarinet i orkestar br. 1, K.M. Vebera, a na programu će biti još uvertira "Čarobni strelac" istog kompozitora, Dvoržakovo delo "Otelo" i čuveni Malerov "Adađo" iz Simfonije br. 10. Koncertom će dirigovati drag gost Filharmonije i istaknuti austrijski dirigent Hans Graf, jedan od najuvaženijih muzičara današnjice koji je, pored ostalih prestižnih nagrada, dobitnik i čuvenog "Gremija".

2020 © - Vesti online