Sreda 23.01.2019.
16:11
Vestionline

"Priština je za nastavak dijaloga, SAD se uključuje u finišu"

N. Đurović
 

On očekuje da tokom ove godine bude postignut pravno obavezujući sporazum, koji podrazumeva "međusobno priznanje Kosova i Srbije". 

- Bez rešavanja ovog bilateralnog pitanja sa Srbijom, Priština nema nijedan razlog da razgovara sa Beogradom - naveo je Hodžaj u intervjuu za sarajevski portal Avangarda. 

Upitan da li je za Kosovo dobra vest najava aktivnijeg uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine, Hodžaj kaže: 

- Bez američke podrške ne bi bilo niti jednog velikog događaja na Kosovu i na Balkanu. Očekujem da će u poslednjoj fazi dijaloga biti i direktnog američkog uključivanja - naveo je on. 

Na konstataciju da Beograd u tom slučaju najavljuje da će tražiti uključivanje Rusije i pitanje da li bi se Priština tome protivila, Hodžaj je rekao da je pitanje šta Rusija podrazumeva pod "angažovanjem" u odnosu na Balkan i na Kosovo. 

Balkan je, kaže, evroatlantska zona i budućnost svih "naših zemalja je u EU i NATO". 

- Naravno, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija i druge države članice mogu i moraju dati doprinos u pravcu učlanjenja Kosova u UN. Mi se tome ne bismo protivili - rekao je. 

Upitan da objasni šta tačno znači pojam "razgraničenja" Srbije i Kosova o kojem govori predsednik Tači, Hodžaj kaže da je demarkacija granice tema kojom će se baviti u budućnosti.

2022 © - Vesti online