Sreda 23.01.2019.
16:29
Vestionline, Tanjug

EU staje na put deljenju zlatnih pasoša i viza?

pixabay.com

Agencija navodi podatke organizacija "Transparensi internešenel" i "Global vitnes", po kojima su zemlje Unije u protekloj deceniji primile više od 6.000 novih državljana i skoro 100.000 osoba sa pravom boravka, putem izdavanja "zlatnih pasoša i viza", čime su privukle oko 25 milijardi evra direktnih stranih investicija.

AP navodi da je Evropska komisija, u prvom ikada objavljenom izveštaju o tim šemama, poručila da takvi dokumenti izdati u jednoj zemlji članici otvaraju "zadnja vrata" državljanstvu ili dozvoli boravka u svih 28 država EU.

Komesarka za pravosuđe EU Vera Jurova rekla je novinarima u Briselu da "zlatne vize" predstavljaju ekvivalent "otvaranju zlatne kapije Evrope nekim privilegovanim ljudima".

- Želimo više garancija vezanih za bezbednost i borbu protiv pranja novca. Očekujemo više transparentnosti - kazala je Jurova.

Navodi se da Bugarska, Kipar i Malta za 800.000 do dva miliona evra nude pasoše investitorima koji nemaju nikakve istinske veze s ovim zemljama, niti obavezu da tamo žive.

AP navodi da ukupno 20 država EU nudi vize u zamenu za investicije: Velika Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Španija.

Navodi se da investicije mogu da budu u rasponu od 13.500 do pet miliona evra u obliku kapitala i investicija u nekretnine, kupovinu vladinih obveznica, jednokratnih uplata u nacionalni budžet ili određenih donacija u humanitarne svrhe.

Komesar za migracije EU Dimitris Avramopulos izjavio je da će Evropska komisija "nadgledati potpuno pridržavanje prava EU".

- Posao koji smo uradili zajedno tokom proteklih godina u smislu povećanja bezbednosti, jačanja naših granica i zatvaranja praznina u pogledu informacija, ne bi trebalo da bude ugrožen - rekao je Avramopulos.

2024 © - Vesti online