Četvrtak 24.01.2019.
05:30
Telegraf.rs, Vestionline

Google sprema promene koje bi mogle da ubiju ad blokere u Chromeu

pixabay.com
 

Developer Rejmond Hil (uBlock i uMatrix) prvi je podigao uzbunu u vezi sa predstojećim promenama koje će pogoditi određene API-je unutar Chromea - i koje bi mogle da učine da njegove aplikacije jednostavno "više ne mogu da postoje".

On objašnjava da novi API neće uticati na Adblock Plus jer promoviše način blokiranja baš tog ad blockera, a to je samo po sebi još jedan razlog za brigu jer Google plaća Adblock Plus da njegovi oglasi budu na takozvanoj "beloj listi" i prikazuju se.

Ad blokeri rade mnogo više toga od prostog blokiranja oglasa na nekoj web stranici. WebRequest API dozvoljava ovim plaginovima da modifikuju ili preusmeravaju mrežne zahteve i tako korisnicima daju više kontrole - a Google sada od njih traži da pređu na potpuno drugi API.

To znači da će u budućnosti, ad blokeri moći samo da "čitaju" mrežne zahteve, ali ne i da utiču na njih.

Sa druge strane, novi declarativeNetRequest API će dati Chromeu moć da modifikuje ili vrši redirekciju mrežnih zahteva, i tako ubrza vreme učitavanja stranica, ali i poveća zaštitu korisnika jer ekstenzije neće moći da zaista čitaju mrežne zahteve koje oni podnose.

2024 © - Vesti online