Četvrtak 24.01.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Ako želite da vaše srce bude zdravo, potrebno je da se popnete uz stepenice ovoliko puta

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nekoliko minuta penjanja uz stepenice u kratkim intervalima tokom dana može da poboljša kardiovaskularno zdravlje, navedeno je u novim istraživanjima kineziologa sa univerziteta Mekmaster i univeziteta Okanagan.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism" ukazuju na to da gotovo svako može da poboljša svoju kondiciju bilo gde i bilo kada.

- U nalazima se jasno preporučuje da ljudi kao svoju svakodnevnu rutinu usvoje penjanje uz stepenice. Oni koji rade u kancelarijama u soliterima ili žive u stambenim zgradama mogu energično da se penju uz nekoliko stepenica tokom jutarnjih sati, to je zaista efikasan trening - kaže Martin Gibala, profesor kineziologije na Mekmasteru i viši autor studije.

Prethodne studije su pokazale da su vežbe visokog intenziteta ili sprint delotvorni kada se izvode kao jedna desetominutna sesija s nekoliko minuta oporavka između serija, a penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vežbi koje mogu da poboljšaju kardiovaskularno zdravlje čoveka.

Jedna grupa mladića se energično penjala uz stepenice tri puta dnevno uz pauzu u trajanju od jedan do četiri sata. Vežbali su tri puta tokom sedam dana u razdoblju od šest nedelja. Istraživači su uporedili promenu njihove sposobnosti s kontrolnom grupom koja nije učestvovala u ispitivanju.

- Znamo da sprint u intervalima funkcioniše, ali smo bili malo iznenađeni kada smo uvideli da je penjanje uz stepenice jednako efikasno - kaže Džonatan Litl, koautor studije.

2024 © - Vesti online