Četvrtak 24.01.2019.
00:55
D. Dekić - Vesti

Narod vode rogovi u vreći

Tanjug
Svako ima svoju muku: Protestna šetnja u Beogradu

Građani na ulici su miks šarenog društva, levi i desni, odnosno komunisti i četnici, anarhisti, ljubitelji životinja, LGBT zajednica... Dok se opozicija nećka da li da stane na čelo protesta, oni koji protestuju kao da lutaju u mraku, a njihova velika energija se iscrpljuje i rasipa. Nervoza u taboru organizatora, ali i u onom političkom raste. Po sistemu "ako koza laže, rog ne laže", na društvene mreže je izleteo video snimak na kojem se osnivač Saveza za Srbiju, Dragan Đilas svađa, uz vređanje i psovke, sa studentima iz levičarskog pokreta Marks 21.

Đilas se izvinio, ali to nije hteo da učini glumac Sergej Trifunović, koji je novinarku tabloida Srpski telegraf Ivanu Žigić nazvao ku*vom, a SMS prepisku, sa njenim brojem telefona, objavio na Tviteru. Braća, glumci Sergej, koji se kandidovao za lidera Pokreta slobodnih građana i Branislav Trifunović, konferansije protesta, imaju različite političke stavove. To je bilo vidno na Tviteru. Stariji brat je kritikovao Dragana Đilasa kao gradonačelnika zbog malo novca za kulturu u Beogradu, a Branislav pokušao da opravda.

- Đilas je priznao ono što sam govorio, da je štetu u kulturi napravio jer je ne razume zbog svoje mašinsko-inženjerske rigidnosti. Istina - naveo je Sergej, ali je Branislav odgovorio da je raniji gradonačelnik Nenad Bogdanović završio elektrotehniku.

Branislav je, inače, znao da kritikuje sada bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića i dešavanja u Pokretu, čiji je Sergej možda novi lider.

Građani su pokušali da uzmu stvar u svoje ruke i sa protesta koji su počeli kao glas protiv nasilja, stigli do ostavke predsednika države. Imaju i uslov za opoziciju, - "jasan plan zdrave državne uprave, po kojem niko ne bi mogao ni da pomisli da radi ovo što sada rade političari na vlasti". Opozicija im je kao spas ponudila prelaznu vladu stručnjaka, u kojoj, kako tvrde, neće sedeti niko od lidera opozicije.

Pravo je vreme za dogovor političkih opcija "prave opozicije", sindikata, udruženja, javnih ličnosti, studenata i građana, poručio je lider Dveri Boško Obradović, koji kaže da se treba okupiti oko platforme koja bi podrazumevala i da nema izbora bez fer i poštenih uslova.

Vojni sindikalci (ne)će politiku

Zbunjujuće je i ponašanje Vojnog sindikata Srbije koji nije hteo u šetnje, a onda su se pre nekoliko dana priključili, ali u Kraljevu. Istakli su i da to nije podrška bilo kojoj političkoj opciji, već isključivo obespravljenom narodu.

- Vojska je ogledalo države. Definitivno smo svedoci da je ova mudrost bezvremena - navedeno je između ostalog, u saopštenju VSS.

Specifične uloge

Protesti nemaju budućnost ako ne bude jasnih političkih zahteva, a stranke budu i marginalizovane, ukazao je bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji se osvrnuo i na učešće glumaca na protestima.

- Protesti artikulišu tako što će svako preuzeti svoju ulogu. A ako glumci i druge javne nestranačke ličnosti žele da preuzmu ulogu političara, onda bi trebalo da preuzmu i političke obaveze i odgovornosti, jer promena ove vlasti se može desiti samo političkim putem - kazao je Tadić.

2024 © - Vesti online