Sreda 23.01.2019.
11:12
Vestionline

Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji strelci 2018: Priznanje podstrek za nove uspehe

Promo
Dobitnici priznanja

Priznanje za najuspešniju takmičarku otišlo je u ruke Zorane Arunović (Olimpik 011), koja je na Svetskom prvenstvu u Čangvonu osvojila srebro vazdušnim pištoljem. Najbolji u muškoj konkurenciji konkurenciji je Damir Mikec (Policajac), koji je na šampionatu planete "pogodio"  srebro malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i predvodio tim Srbije ka odličju istog sjaja u ekipnoj konkurenciji.

Za najboljeg trenera proglašena je Jelena Arunović, selektor za pištolj u stručnom štabu SSS i lični trener Zorane Arunović. Prvo mesto na rang listi najboljih klubova osvojio je beogradski Policajac.

Zorana Arunović i Damir Mikec su tokom 2018. godine osvajali medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, ali i zajedno, kao članovi miks tima vazdušnim pištoljem.

Arunovićeva se sa svakog velikog takmičenja na kome je učestvovala u 2018. vratila bar sa jednom medaljom. Osvajanjem srebra u Čangvonu postala je prvi srpski sportista sa izborenom kvotom za Olimpijske igre u Tokiju. Sem svetskog srebra, u bogatu riznicu prošle godine unela je pojedinačno srebro i ekipnu bronzu sa Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem, dva srebra i bronzu u pojedinačnoj konkurenciji sa Svetskih kupova i srebro sa Mediteranskih igara.

- Prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u mojoj karijeri, a veliku zahvalnost za izuzetan bilans medalja dugujem i mom partneru u miksu Damiru Mikecu. Na velikim takmičenjima smo pokazali da spadamo u krug pet najboljih miks parova pištoljem na planeti. Na Svetskom prvenstvu sam ispunila kvotu za Tokio, ali to ne menja mnogo u mojim ciljevima i pripremama u predolimpijskoj godini. Kao i uvek na svakom takmičenju idem na prvo mesto. Jedino će mi biti lakše što više ne moram da "jurim" kvotu. S te strane sam rasterećena i mogu da se posvetim samo ostvarivanju što boljih rezultata - rekla je Arunović.

Promo
Nenad Putnik i Zorana Arunović

Zorana i Damir, koji su i prošle godine izabrani za najuspešnije strelce Srbije, su u tandemu opravdali renome jednog od najboljih miks parova vazdušnim pištoljem na planeti. Na šampionatu Starog kontinenta u Đeru su "pogodili" su srebro, a na turnirima Svetskog kupa dva srebra i bronzu, dok su na šampionatu planete bili četvrti. Na Mediteranskim igrama takmičenje mešovitih parova nije bilo u programu.

Mikec je na EP u Đeru sa ekipom osvojio srebro vazdušnim pištoljem. Na Mediteranskim igrama se okitio zlatnim odličjem za pobedu vazdušnim pištoljem. Srebro u Čangvonu mu nije donelo vizu za Tokio, s obzirom da pištolj slobodnog izbora više nije u olimpijskom programu.

- Za najboljeg strelca Srbije sam proglašen peti put uzastopno, šesti put ukupno. Zaista impozantan broj, a svako novo priznanje je nova motivacija da naredne godine budem još bolji. Prošla godina je bila uspešna, prvi put sam stigao do pojedinačne medalje na Svetskom prvenstvu, a sada je na redu predolimpijska sezona, tokom koje ću imati pet takmičenja na kojima ću imati šansu da izborim olimpijsku kvotu. Neće biti lako, ali verujem da ću neku od šansi iskoristiti, ako ostvarim plan, a to je da popravim individualne plasmane i rezultate. Prošle godine sam sa Zoranom u miksu ostvario mnogo, ali na većini takmičenja sam bio vrlo blizu finala i borbe za odličja u pojedinačnoj konkurenciji. Nadam se da ću ove preskočiti tanku liniju koja deli osmo i deveto mesto, da ću češće ulaziti u finale, samim tim i imati više šansu za kvotu i medalje - rekao je Mikec.

Promo
Damir Mikec i Nenad Putnik

Jelena Arunović je prvi put proglašena za najboljeg trenera Srbije.

- I ranije sam bila najužoj krugu kandidata za najboljeg trenera, ali uvek je neko bio za nijansu bolji. Na svu sreću naši strelci godinama postižu odlične rezultate, pa je i konkurencija za izbor najboljeg trenera žestoka. Kao selektor za pištolj izuzetno sam zadovoljna učinkom naše reprezentacije ovim oružjem u 2018. Na svakom takmičenju su bili u samom vrhu, ali verujem da mogu još da napreduju - istakla je starija od sestara Arunović.

Sem najuspešnijih strelaca juče su proglašeni i najbolji pojedinci po disciplinama i kategorijama.

Nenad Putnik, predsednik SSS: Funkcionišemo kao skladna porodica

Otvarajući svečanost, predsednik Streljačkog saveza Srbije Nenad Putnik je istakao da je u 2018. održan kontinuitet uspeha. Ostvareni su rezultati kojima se Savez ponosi. Zahvaljujući Zorani Arunović, koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu, srpski sport je dobio prvu olimpijsku kvotu za Olimpijske igre u Riju.

- Radovali smo se uspesima seniora, ali posebno zadovoljstvo su nam priredili i juniori, koji su sezonu završili medaljama na Olimpijskim igrama mladih i Evropskoj ligi mladih. Kada se saberu sva odličja naših strelaca na međunarodnim takmičenjima u 2018. dolazimo do izuzetne brojke od 86 medalja, 27 zlatnih, 38 srebrnih i 21 bronzane. Takav bilans ne bismo postigli da nemamo kontinuiranu podršku Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, a od prošle godine i generalnog sponzora "Telekoma Srbije". Zahvalnost dugujemo i mnogim drugim institucijama koje su, svaka na svoj način, pomogli rad strelaca - rekao je Putnik.

Putnik je istakao da razlog za zadovoljstvo postignutim u 2018. nisu samo rezultati:

- Streljački savez Srbije je u 2018. godini radio u toploj, iskrenoj, harmoničnoj atmosferi, koja je neophodna za ostvarivanje visokih ciljeva. Zahvaljujemo se svim strelcima, trenerima, članicama Saveza, što su doprineli da naša organizacija funkcioniše kao skladna i zdrava porodica.

Božidar Maljković: Prijateljski odnosi OKS i SSS

Streljački savez Srbije je na današnjem skupu uručio plakete i zahvalnice organizacijama i pojedincima za izuzetan doprinos razvoju streljačkog sporta u 2018. godini.

Plakete su dobili: Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije, generalni sponzor SSS "Telekom Srbija", Sportski savez Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo građevine, saobraćaja, infrastrukture Republike Srbije, "Proambo" d.o.o, Aerodrom "Nikola Tesla", "Klinika Miloš", "Luks radio", "Ergo sana", "Master fizikal".

Zahvalnicama su nagrađeni i brojni pojedinci. Svima koji nisu bili prisutni priznanja će biti uručena naknadno.

Božidar Maljković, predsednik OKS, primio je plaketu u ime organizacije na čijem je čelu, i zahvalnicu za lični doprinos.

- Odavno imam veze za streljaštvom. S ponosom mogu da kažem da sam 1968. godine bio gradski prvak srednjih škola u streljaštvu, a kasnije sam učestvovao i u osnivanju SK "Ušće". Predsednik Nenad Putnik je kazao da SSS funkcioniše kao familija. Time je sve rečeno o radu Saveza. Streljački savez Srbije je za Olimpijski komitet ne samo organizacija s kojom ima odličnu saradnju, već i prijateljske odnose - kazao je Maljković.

Promo
 

Rang liste najboljih pojedinaca i klubova

Najbolji klubovi

1. Policajac (Beograd) 1.505,99 bodova

2. Olimpik 011 (Beograd) 1.204,00

3. Partizan (Beograd) 1.102,00

4. "Čika Mata" (Kragujevac) 1.026,66

5. Novi Beograd - Ušće (Beograd) 804,98

6. Jedinstvo (Stara Pazova) 802,00

.…

(rangirano je 29 klubova)

Streljački savez Srbije
Najbolja seniorka, puška, Andrea Arsović

Najbolji pojedinci po kategorijama i oružju

Puška

Seniori: Milutin Stefanović ("Čika Mata")

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan)

Juniori: Aleksa Mitrović (Novi Beograd - Ušće)

Juniorke: Marija Malić (Jedinstvo)

Mlađi juniori: Đorđe Savić (Oko sokolovo)

Mlađe juniorke: Marija Malić (Jedinstvo)

Kadeti: Đorđe Savić (Oko sokolovo)

Kadetkinje: Anja Knežević (Novi Beograd - Ušće)

Pioniri: Strahinja Bojić (Mladost)

Pionirke: Anja Popović (SFS Borac)

Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac)

Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Juniori: Petar Adamović (Smederevo)

Juniorke: Katarina Maricki ("Živko Relić Zuc" - Novi Sad 1790)

Mlađi juniori: Uroš Ivanovski (Novi Sad 1790)

Mlađe juniorke: Katarina Maricki ("Živko Relić Zuc" - Novi Sad 1790)

Kadeti: Zlatomir Marković (Zemun Centar - Sava Mesarci)

Kadetkinje: Jovana Todorović (Novi Beograd - Ušće)

Medalje srpskog streljaštva na velikim takmičenjima u 2018. godini

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem (Đer)

Srebrne medalje: Zorana Arunović (seniorke pištolj), seniorski miksevi puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) i pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec) i muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov).

Bronzane: Bobana Veličković Momčilović (seniorke pištolj), Marija Malić (juniorke puška) i ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković Momčilović, Jelena Tomić).

Svetski kupovi

Čangvon - bronzane: Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i miks vazdušnim pištoljem Arunović/Mikec

Fort Bening - srebrne: Zorana Arunović (vazdušni i MK pištolj) i miks Arunović/Mikec

Minhen - srebro: miks Arunović/Mikec

Mediteranske igre (Taragona)

Zlatne: Andrea Arsović, Milutin Stefanović (oboje vazdušna puška) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).

Srebrna: Zorana Arunović (vazdušni pištolj).

Svetsko prvenstvo (Čangvon)

Srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Damir Mikec (MK pištolj slobodnog izbora) i muška ekipa MK pištoljem slobodnog izbora (Damir Mikec,Dimitrije Grgić, Duško Petrov).

Olimpijske igre mladih (Buenos Ajres)

Bronzane: Marija Malić i Aleksa Mitrović (oboje vazdušna puška)

Finale Evropske lige mladih (Kisakalio)

Srebro: tim vazdušnom puškom (Marija Zavišić, Marija Kolarević, Veljko Ilić i Đorđe Savić)

2024 © - Vesti online