Sreda 23.01.2019.
08:54 >> 10:57h
Vestionline

Ne može s Đokovićem ni razigrani Nišikori, a kamoli pola njega

Tanjug/AP
Kraj kakav je publika najmanje želela: Nišikori predaje meč Đokoviću

Đoković i Nišikori su proveli na terenu samo 52 minuta, a igrao je samo jedan od njih. Japanski teniser nije uspeo da se oporavi od napora iz osmine finala kada je sa Špancem Karenom Bustom vojevao 5.05 časova, a meč mu je pripao u super taj-brejku petog seta. Dan za predah, povratak svežine i saniranje povrede butine nije mu bio dovoljan.

Ali, s kakvim je samopouzdanjem i mirnoćom Đoković krenuo od prvog poena, teško da bi izostala i njegova 15. uzastopna pobeda protiv Nišikorija, koji je odstupio pošto je naš as drugim brejkom poveo s 4:1 u drugom setu. Prvi mu je, takođe s dva gema osvojena na protivnikov servis, pripao sa 6:1.

Tanjug/AP
 
 
 

II set

4:1 - Još jedan brejk naterao je Nišikorija da se više ne muči. Predao je meč.

3:1 - I ovaj gem bez izgubljenog poena.

2:1 - Naš as bez izgubljenog poena dolazi i do prvog brejka u drugom setu. Nišikori je nemoćan, nespreman da izdrži ove napore. Da li će se odlučiti da preda meč?

1:1 - Đokoviću drugi uzastopni servis-gem bez izgubljenog poena.

0:1 - Nišikoriju je ukazana pomoć, a na terenu prvi dolazi do gema u drugom setu.

I set

Nišikori je pod tretmanom fizioterapeuta između dva seta

6:1 - Naš as ubedljivo do prvog seta. U ovom gemu bez izgubljenog poena. Nišikori očigledno trpi posledice petočasovnog maratona u osmini finala.

5:1 - Đoković ima i dva brejka prednosti. I u ovom Nišikorijevog gemu se igralo na razliku, s dva izjednačenja, a naš as je u gem pretočio prvu brejk-loptu.

4:1 - Dve Đokovićeve greške iz forhenda i smeč u aut nisu koštale našeg asa. Nišikori je izjednačio, ali su Novaku pripala dva poena na razliku.

3:1 - Nišikori probija led. I u ovom njegovom servis gemu dva puta je bilo izjednačenje. Đoković vrši pritisak, pokušavajući da poremeti stabilnost protivnika loptama u dubinu.

3:0 - Đoković je krenuo s mnogo samopouzdanja i s velikom mirnoćom. U ovom gemu je imao i jedan as, a jedini poen koji je Nišikori uzeo bila je dvostruka servis-greška našeg asa.

2:0 - Novak već dolazi do brejka. Dva puta je bilo izjednačenje u prvom servis gemu Nišikorija. Đoković je prednost stekao sjajnom bekhend paralelom, a u sledećem poenu pogrešio je japanski teniser.

1:0 - Đokovićev siguran početak.

Meč je počeo. Prvi servira Đoković

Da vidimo koliko će Nišikorija da drži svežina posle maratonskog susreta sa Špancem Karenom Bustom u osmini finala (5.05 časova), koji je rešen u supet taj-brejku petog seta.

Lukas Puj, koji ima 24 godine, a na svetskoj listi zauzima 31. mesto, u prethodnih pet učešća u Melburnu nikada nije probio led, a sada je dogurao do polufinala. Četvrtfinalista je bio 2016. na Vimbldonu i Ju-Es openu, što mu je i najdalji domet na turnirima za grend slem do danas. Odnedavno njegov mentor-trener je proslavljena francuska teniseraka Ameli Morezmo.

Tanjug/AP
Radost Lukasa Puja...
Tanjug/AP
...i Ameli Morezmo

Đoković se s njim još nije sastajao. S Nišikorijem jeste čak 17 puta i na sva četiri najveća takmičenja belog sporta. Ne samo da vodi u pobedama s 15:2 nego mu je pripalo 14 poslednjih duela. Prethodni put mu je uzeo meru u polufinalu Ju-Es opena prošle godine sa 6:3, 6:4, 6:2.

Tada je Japan prvi put u istoriji imao predstavnike u polufinalu grend slema u obe konkurencije. Budući da je Naomi Osaka otišla dalje, a zatim postala i prva Japanka pobednica ikada, naš as se bio isprečio na putu i većeg japanskog podviga. Osaka je i u Melburnu ušla u polufinale pošto je savladala u četvrtfinalu sa 6:4, 6:1 Ukrajinku Jelinu Svitolinu. i igraće s Čehinjom Karolinom Pliškovom, koja je, spasavši četiri meč-lopte, pobedila Amerikanku Serenu Vilijams sa 6:4, 4:6, 7:5. Đoković, eto, ponovo stoji na drumu Japancima koji bi mogli da prvi put imaju polufinaliste i u muškom i u ženskom singlu i u Melburnu.   

Prvi polufinalni par u muškoj konkurenciji je Rafael Nadal (Španija) - Stefanos Cicipas (Grčka). U ženskom singlu sastaće se i Petra Kvitova (Češka) i Denijel Kolins (SAD). Prvi put ikada moguć je češki (čehoslovački) finale.

2024 © - Vesti online