Sreda 23.01.2019.
09:50
Tanjug, Vestionline

Abe i Putin odlučni da pronađu rešenje za Kurilska ostrva

EPA/Sergei Chirikov
Šinzo Abe i Vladimir Putin

Posle sastanka sa Abeom u Moskvi, Putin je rekao da je potrebno pregovarati o rešenju spora, koji će dobiti javnu podršku. 

- Delikatan posao je potreban da bi se stvorili uslovi za postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Rešenje koje bi pregovarači predložili mora da bude prihvatlljivo narodu Rusije i Japana, i podržano u javnosti - rekao je Putin. 

Abe je na konferenciji za novinare nakon razgovora rekao da će se japanski i ruski ministri inostranih poslova sastati u februaru da nastave razgovore o sporu koji se odnosi na lanac ostrva u Pacifiku koji je Sovjetski Savez zauzeo na kraju Drugog svetskog rata, preneo je Rojters.

On je dodao da su instrukcije date šefovima diplomatija dve zemlje kako bi se sastali na marginama bezbednosne konferencije u Nemačkoj narodnog meseca radi nastavka pregovora o mogućem sporazumu.


AP ističe da se dodatni razgovori na visokom nivou očekuju prilikom Putinove posete Japanu u junu ove godine, gde bi trebalo da učestvuje na samitu G20. 

- Nije lako rešiti problem koji nije rešen više od 70 godina nakon što se završio rat, ali moramo to da uradimo - poručio je Abe. 

Oglasio se i portparol japanskog Ministarstva spoljnih poslova Takeši Osuga koji je naveo da su Putin i Abe razgovarali o pitanju mirovnog sporazuma skoro sat vremena tokom tet-a-tet sastanka u Kremlju. 

- Predsednik Putin i premijer Abe imali su tet-a-tet sastanak skoro 50 minuta - rekao je Osuga.

On je doda da su razgovori u Moskvi svukupno trajali oko tri sata, prenosi TASS. 

Sporna ostrva poznata su u Rusiji kao Kurilska, dok ih u Japanu zovu Severne teritorije.

2024 © - Vesti online