Utorak 22.01.2019.
21:34
Vestionline, Tanjug

Plenković: Pomagaćemo projekte Hrvata u Srbiji

Tanjug
Andrej Plenković

On se u Zagrebu sastao s predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanikom u srpskom parlamentu Tomislavom Žigmanovom i novoizabranom predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnom Vojnić, prenosi HINA.

Plenković je "izrazio je spremnost hrvatske vlade da u narednom periodu poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 hiljada članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta", stoji u saopštenju hrvatske vlade nakon ovog sastanka.

Žigmanov i Vojnić su izvestili o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim zvaničnicima srpskih vlasti, izdvojivši važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i odgovarajuće zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim telima na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Oni su se založili i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova, prenosi agencija.

2024 © - Vesti online