Utorak 22.01.2019.
17:30
Vestionline

Četiri teniserke u Melburnu i u trci za prvo mesto na svetskoj listi

EPA-EFE
Karolinu Pliškovu samo titula vraća na prvo mesto

Poznat je prvi par polufinala u ženskom singlu. Čehinja Petra Kvitova (šesta na svetskoj listi) sastaće se s Amerikankom Denijel Kolins (35). Posle sedam godina Kvitova je ponovo među četiri najbolje na Australija openu. Takav ili duži razmak između poslednja dva polufinala imale su i Dankinja Karolina Voznjacki (2011-18), prošlogodišnja pobednica, Francuskinja Ameli Morezmo (1999-2006) i Amerikanka Kris Evert (1974-1981), a njena zemljakinja Venus Vilijams čak 14 godina (2003-17).

U još dva četvrtfinalna meča igraće Serena Vilijams (16, SAD) - Karolina Pliškova (8, Češka) i Naomi Osaka (4, Japan) - Jelina Svitolina (7, Ukrajina). Među svim ovim teniserkama koje su se domogle završnice samo dve Amerikanke nemaju šansu da budu prvoplasirane na listi posle izazova u Melburnu.

Samo Karolina Pliškova, jedina među njima koja je već bila na tronu (jul-septembar 2017), zavisi sama od sebe, Biće ponovo vodeća ukoliko prvi put osvoji titulu na turnirima za grend slem.

U neposrednom duelu Osake i Svitoline jedna otpada. Kvitova, kojoj je najbolji plasman do sada bio drugo mesto, može na tron i ako izgubi u polufinalu, ali bi onda Svitolina morala da pobedi Osaku, a da onda u borbi za finale izgubi od Vilijamsove, koja bi, dabome, trebalo da izbaci Pliškovu.

Ukoliko se na prvo mesto ne vrati Pliškova, svetska lista će dobiti 26. teniserku na čelu od uspostavljanja 1975.

Kalkulacije pogledajte ovde

wtatennis.com
 
EPA-EFE
Naomi Osaka
EPA/Lynn Bobo
Petra Kvitova
EPA-EFE
Jelina Svitolina
2024 © - Vesti online