Utorak 22.01.2019.
11:15
Vestionline, Tanjug

Putinu manje veruju, ali ga i dalje najviše podržavaju

EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Ankete su pokazale da je poverenje u ruskog predsednika palo na 33,4 odsto, i to je najlošiji rezultat od 2006. godine, prenosi Rojters.

Ovi rezultati ne predstavljaju trenutni problem za Putina koji je na izborima u martu prošle godine obezbedio novi šestogodišnji mandat, ali bi oni mogli ohrabriti njegove potencijalne naslednike da započnu borbu za što bolju poziciju.

Putinov ukupni rejting, koji se razlikuje od rejtinga poverenja, još uvek je visok i iznosi nešto preko 60 procenata, i ko je i on niži od svog vrhunca od skoro 90 procenta, a ovakav trend je povezan s padom prihoda u ruskim domaćinstvima i nepopularnim vladinim merama kao što su podizanje starosne granice za penzionisanje i povećanje poreza na dodatu vrednost, pokazalo je istraživanje.

Rusi su Putinu najviše verovali u julu 2015. godine nakon što je Rusija prisajedinila Krim 2014. godine i taj rezultat je iznosio 71 odsto, da bi potom on pao na 55,3 odsto pred prošlogodišnje predsedničke izbore i na 36,5 odsto na kraju prošle godine, podseća agencija.

Isto istraživanje pokazalo je da je Putin i dalje političar kome se najviše veruje u Rusiji, a iza njega su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sa rejtingom od 13,7 odsto i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sa 9,3 odsto.

2024 © - Vesti online