Ponedeljak 21.01.2019.
21:24
sputniknews.com

Udar na Madura po američkom receptu: Preti li građanski rat?

EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom (Foto: Arhiva)

Da li će Tramp oboriti Madura vojnom intervencijom?

Oružane snage Venecuele uhapsile su grupu vojnika koji su pokušali da ustanu protiv vlasti u Karakasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Samo 10 dana pošto je socijalista Nikolas Maduro počeo svoj drugi šestogodišnji mandat na čelu Venecuele, suočio se sa pokušajem udara.

- Mislim da je to samo jedna od epizoda u dramatičnim zbivanjima koja prate Venecuelu u poslednje vreme i na političkom i ekonomskom i svakom drugom planu. Udar je pokušala grupa vojnih lica koju je predvodio jedan od narednika, koji su uhapšeni i osujećeni - kaže za Sputnjik dugogodišnji dopisnik iz tog dela sveta Borislav Lalić.

On ne misli da bi najnovije dešavanje moglo da proizvede značajnije posledice, ali Lalić to vidi kao loš znak koji nagoveštava da će se zemlja i dalje suočavati sa dramatičnim potresima.

Lalić ukazuje da zemlja živi u teškoj ekonomskoj krizi iznutra, ali i pod međunarodnim pritiscima. On napominje da je Madurova vlada suočena sa talasom izolacionizma, kako od strane SAD, tako i većine latinoameričkih zemalja u kojima je u poslednjih par godina došlo do zaokreta, gde na površinu sve više izlaze desni režimi.

- Najbolji primer je Brazil. Njegov novi predsednik Žair Bolsonaro je nedavno izjavio da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se obori Maduro, novi-stari predsednik Venecuele. On je u jednom nastupu prošlog meseca pomenuo čak i mogućnost vojne intervencije Brazila u Venecueli, što bi bilo van pameti. Ali on je toliko zagriženi desničar i saveznik SAD, da pominje i takvu mogućnost - ukazuje Lalić.

Za tri godine iz zemlje otišlo dva miliona ljudi

Lalić podseća da je Donald Tramp prošlog leta među svojim saradnicima pominjao mogućnost da Madura, nastavljača politike Uga Čaveza i takozvanog socijalizma za 21. vek, Amerika obori uz pomoć vojne intervencije. Međutim, tada su reagovali njegovi saradnici koji su ga upozorili da niko u Južnoj Americi to ne bi podržao, pa bi Vašington na političkom planu doživeo debakl.

To, međutim, ne znači automatski da će se Maduro izvući. On je na izborima na kraju prošle godine dobio drugi mandat osvojivši 67 odsto glasova, što opozicija i SAD ne priznaju, pa u Venecueli imamo situaciju da je predsednik države socijalista, a Parlament je u rukama opozicije.

- Pored svega toga, život i Maduru i Venecueli otežava ekonomska kriza. Privreda je u očajnoj situaciji. U poslednje tri godine iz Venecuele je otišlo oko dva miliona ljudi. Pobegli su tražeći utočište u susednim zemljama, jer se inflacija meri milionima procenata, nestašica je hrane, čak i benzina u zemlji koja je poznati proizvođač nafte - napominje Lalić i dodaje:

- Pokušaj nasilnog uklanjanja Madura sa političke scene izazvao bi dramatične potrese u toj zemlji koja ima oko 30 miliona stanovnika i tamo bi došlo do stravičnog građanskog rata sa mogućnošću eventualnih stranih intervencija, vidljivih ili nevidljivih - ukazuje dobar poznavalac prilika na latinoameričkom kontinentu.

- Ne verujem da će doći do obaranja Madura, niti do vojne intervencije sa strane. Međutim, drama u Venecueli će se nastaviti, jer je ona i politička i ekonomska i međunarodna. Pred tom državom je i dalje dug put izlaska iz krize, pogotovo ekonomske, jer je zemlja gotovo uništena - zaključuje Lalić.

2024 © - Vesti online