Ponedeljak 21.01.2019.
19:52
b92.net, Vestionline

"Odustajanje od ruskog gasa bilo bi ekonomsko samoubistvo"

EPA/PAVLO PALAMARCHUK
 

Odgovarajući na kritike ruskog gasnog projekta, Altmajer je naglasio da Severni tok 2 ispunjava sve zakonske kriterijume, uključujući dozvole za izgradnju gasovoda raznih agencija iz mnogih zemalja.

- Štaviše, ostvaren je značajan napredak u građevinskim radovima, sa kilometrima cevi položenih u more. Savezna vlada se neće mešati u taj proces, jer nema pravne osnove za to - rekao je nemački ministar. 

Implementacija Severnog toka 2, zajedničkog poduhvata ruskog gasnog giganta Gazproma u bliskom partnerstvu sa velikim evropskim energetskim kompanijama, odavno je pod snažnom kritikom SAD. Vašington tvrdi da će gasovod učiniti Evropu previše zavisnom od ruskog gasa i čak nagoveštava mogućnost sankcionisanja kompanija koje učestvuju u projektu. 

Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, treba da se proteže na 1.200 kilometara duž dna Baltičkog mora kako bi isporučio ruski prirodni gas evropskim potrošačima. On će raditi približno paralelno sa postojećim gasovodom Severni tok i očekuje se da će udvostručiti kapacitet gasovoda na 110 milijardi kubnih metara godišnje. 

- Snabdevanje ruskim gasom je od vitalnog značaja za Evropu i udaljavanje od njega imalo bi ozbiljne ekonomske posledice - rekao je geopolitički ekspert Pjer Emanuel Toman. 

- Ne možemo napustiti uvoz ruskog gasa, to će biti ekonomsko samoubistvo. Dakle, Amerikanci takođe imaju ograničenje svojih kapaciteta za pritisak. Što više SAD vrše pritisak na Evropljane, to više postoji rizik da Evropljani pokušaju da se odvoje od SAD i postignu bolji dogovor sa Rusijom - ocenjuje analitičar.

2024 © - Vesti online