Ponedeljak 21.01.2019.
16:50
Tanjug, Vestionline

Ministar se oglasio povodom teksta o "ljotićevcima"

Tanjug
Vladan Vukosavljević

To je rekao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom teksta "Ko su bili ljotićevci" u poslednjem broju Politikinog zabavnika i dodao da treba pokazivati veliki oprez i pridržavati se principa i zaključaka koje je istorijska nauka u najvećoj meri prihvatila.

U broju od 18. januara, "Politikin zabavnik" u tekstu pod naslovom "Ko su bili ljotićevci?" piše da se Dimitrije Ljotić brinuo o redu u Srbiji, da je imao jedinice visokog morala, da je osuđivao pogrome Jevreja, kao i da je dobar deo srpskih masona spasao iz logora. 

- Pretpostavljam da je Politikin Zabavnik trebalo da pokaže više takta i osetljivosti prema jednoj vrlo delikatnoj temi. To je časopis namenjen mladoj populaciji, ali i svim generacijama, kako vole da kažu, i brojne delikatne istorijske teme trebalo bi da budu teme razmatranja i predstavljanja, ali da se pruži mogućnost različitim stanovištima i izvorima da takve teme objašnjavaju - rekao je Vukosavljević u izjavi medijima u Arhivu Jugoslavije, gde je otvorio izložbu "Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države". 

Ministar je naglasio da bilo koji monohromatski pristup osetljivim istorijskim temama nužno izaziva probleme. 

- Ako je reč o bilo kom časopisu, naročito ako je namenjen mlađoj starosnoj grupi, mislim da bi trebalo da poštuje osnovne postulate onoga što je istorija ustanovila. Trebalo bi sa povećanom skrupuloznošću pristupati temama ako se na njih gleda na kontroverzan i delikatan način. Treba pokazivati veliki oprez i pridržavati se principa i zaključaka koje je istorijska nauka u najvećoj meri prihvatila i stanovišta koje je istorijska nauka zauzela - ocenio je Vukosavljević. 

On je dodao da je istorija takva da je stalno predmet kontroverzi i izazova, ali u predstavljanju mladoj publici, oni koji se time bave i koji su za to odgovorni, pa i celo društvo, moraju, smatra ministar, biti vrlo obazrivi i da se ti stavovo zasnivaju na istorijskim činjenicama. 

- Nema nespornih istorijskih činjenica, ali postoje pretežno nesporne činjenice i mislim da bi ih se valjalo pridržavati kada je reč o tumačenju naše vrlo delikatne istorije. Očigledno ovde imamo jedan neveseo primer - rekao je Vukosavljević.

2024 © - Vesti online