Ponedeljak 21.01.2019.
13:58
Vestionline

Grčki parlament ratifikuje Prespanski sporazum?

Tanjug
 

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis prethodno će održati sastanaka sa potpredsednicima parlamenta kako bi se odredila poslanička procedura, odnosno koliko sastanci će održati komisija i kada će biti zakazana plenarna sednica.

Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe prošle subote je bio dostavljen u grčkom parlamentu, a očekuje se da bude izglasan u petak.

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo spoljnih poslova, naslovljen sa "Ratifikacija konačnog sporazuma o rešavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Saveta bezbednosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995 godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu", sadrži tri člana.

Prvi član je Prespanski sporazum u celosti, drugi član se odnosi na podizanje nivoa Kancelarije za veze u Skoplju u ambasadu i Kancelarije za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat. Treći član objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona, iz 18. januara 2019. godine, potpisan je od strane grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministara u njegovoj vladi.

2024 © - Vesti online