Ponedeljak 21.01.2019.
11:43
Đ. Barović - Vesti

Ratne dnevnice svim rezervistima!

Lična arhiva
Iznos jedinstven za sve: Sastanak sa ministarkom pravde Nelom Kuburović

- Na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović 15. januara dogovoreno je da će taj iznos biti jedinstven za sve, najverovatnije oko 80.000 dinara, kao i da će se veteranima isplatiti u nekoliko rata, po jasno utvrđenoj dinamici, zato što je reč o novcu za oko 100.000 rezervista. Niko od nas nije branio Srbiju zbog para, ali sve nas je boleo diskriminatorski odnos vlasti. Jedni su dobili te dnevnice, a većina nije. Na ovaj način država ispravlja ogromnu nepravdu - kaže Bradić.

Dodaje da je dogovoreno i kako će se u praksi okončati svi započeti sudski postupci.
- Sudovima će biti naloženo da ispoštuju preporuku Kasacionog suda da se svi postupci završavaju sa što manje ročišta, kao i da se tužbe za diskriminaciju odmah presuđuju. Na ovaj način izbećiće se ogromni parnički troškovi, ali i sudovi će se rasteretiti - objašnjava Bradić.
Da podsetimo, neisplaćene ratne dnevnice jedan su od ključnih zahteva većine veteranskih udruženja u Srbiji.

Rezervisti iz Kuršumije od 2000. do 2008. pojedinačno su podnosili tužbe protiv države Srbije što su dnevnice bile predmet mnogih manipulacija jer su to pravo ostvarili i oni koji nisu učestvovali u ratu. Takva situacija je proizvela bunt i bila povod za veliki protest posle koga je Vlada Srbije 2008. godine ekspresno isplatila te dnevnice i to svim veteranima, ali samo za one iz sedam opština topličkog okruga. Tek to je proizvelo opšte nezadovoljstvo u ostalim delovima Srbije, pa je pokrenut veliki broj sudskih postupaka, a diskriminacija dela rezervista je završila i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Nismo ratovali za dnevnice i spremni smo da ih se odreknemo, ali samo kada pare vrate mamini i tatini sinovi koji su ih prvi naplatili. Tek kada to urade i ova "sirotinja" će svoje ratne dnevnice pokloniti državi - zaključuje Bradić.

Zakon o borcu

Ljubomir Bradić kaže da predstoje razgovori i sa drugim resornim ministarstvima u Vladi Srbije kako bi se poboljšao položaj veterana i ratnih vojnih invalida.
- Ključno je da Srbija napokon dobije dobar Zakon o borcu koji je više puta najavljivan. Takođe, očekujemo i veću podršku Ministarstva za boračka pitanja, kao i lokalnih samouprava kada je reč o novim projektima i programima vezanih za ovu kategoriju stanovništva - kaže Ljubomir Bradić.

2024 © - Vesti online