Utorak 22.01.2019.
00:22
N. S. Preradović - Vesti

Klovnovi sa radnom knjižicom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na novoj listi nisu samo zanimanja koja su i ranije postojala, ali za njih nije postojala šifra, već i ona koja je donelo moderno doba. Tako će se u novom šifrarniku naći disk-džokej, kućne negovateljice-pomoćnice, klovnovi, kobasičari, a od ove godine tržište prepoznaje i estradne imitatore, izvršitelje, javne beležnike... Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine. Taj spisak su odavno progutali vreme i promene na tržištu rada.

Tako, programeri na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nisu bili prijavljeni kao programeri, jer šifre za ovo zanimanje nije bilo.
Sociolog Žarko Trebješanin u izjavi za "Vesti" kaže da su na delu nova zanimanja o kojima nismo mogli ni da sanjamo, i to pre svega iz oblasti IT sektora.

- Mislim da će omladina koja se sada školuje imati zanimanja o kojima trenutno ništa ne znamo. Evo, na primer, zanimanja poput daktilografa nestaju - priča dr Trebješanin.
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u izjavi za "Vesti" kaže da pravljenje novog šifrarnika deluje malo neozbiljno u situaciji kad zemlja treba da se pozabavi pitanjem ne nestajanja nekih zanimanja nego odliva pojedinih profesija.

- Mnogi beže glavom bez obzira u beli svet. Bolnice vape sa anesteziolozima, ortopedima, medicinskim sestrama i niko ne vodi računa o tome, nego prave šifrarnike! U redu, neka nama klovnova i imitatora, ali ko će da leči ljude po bolnicama - pita se Ranka Savić.

Novi šifrarnik je dobar za statistiku, jer ćemo moći jasnije da izbrojimo koliko programera radi u Srbiji. Dosad to nije bilo lako, pa se radilo samo sa pretpostavkama. Nadležni kažu da je novi šifrarnik usklađen s potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

Ova lista koristiće naročito Ministarstvu prosvete, jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Važan je i zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla.

Egzotične profesije

Postavlja se pitanje da li će ljudi znati šta je to estradni imitator, a Žarko Trebješanin kaže da će se u moru novih zanimanja naći i mnoštvo egzotičnih profesija koje će izazvati i smeh. Po njemu, reč je o čistoj deskripciji.
- Imali smo nekad i čoveka koji popravlja kišobrane, pa smo ga jednostavno zvali majstor - priseća se dr Trebješanin.

Nestalo 10.000 zanimanja

U poslednjih desetak godina sa tržišta rada nestalo više od 10.000 zanimanja! Velike tehnološke i ekonomske promene uslovile su novi stil života i sistem vrednosti, pa je samim tim došlo i do pojave novih profesija. Primera radi, krupijei su postojali i do sada, ali su u šifrarnik upisivani kao radnici obezbeđenja ili kontrolori.

2024 © - Vesti online