Ponedeljak 21.01.2019.
10:15
Vestionline, Tanjug

Tramp naglasio Erdoganu važnost pobede nad teroristima

youtube.com/RT
Donald Tramp

U saopštenju koje je pročitala portparolka Bele kuće Sara Sanders, navodi se takođe da su Tramp i Erdogan izrazili zajednički interes za širenje američko-turske trgovine.

Navodi se da je Erdogan u telefonskom razgovoru uputio saučešće Trampu zbog smrti četiri američka državljana u Manbidžu u Siriji, stradalih u napadu bombaša samoubice izvedenom u sredu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Takođe se navodi da je Tramp naglasio "važnost pobede nad terorističkim elementima" u Siriji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je predsedniku SAD Donaldu Trampu u telefonskom razgovoru da je Turska spremna da preuzme obezbeđivanje Manbidža u Siriji bez odlaganja, saopšteno je prethodno iz kabineta predsednika Turske.


Navodi se da je Erdogan kazao da je "napad u kojem je četvoro pripadnika američkog (vojnog) osoblja ubijeno prošle nedelje u Manbidžu bio čin provokacije sa ciljem uticanja na Trampovu prošlomesečnu odluku da povuče trupe SAD iz Sirije".

Rojters podseća da se Manbidž nalazi pod kontrolom naoružanih formacija povezanih sa kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG) koje imaju podršku SAD.

Navodi se da su ove formacije prošlog meseca pozvale sirijskog predsednika Bašara al Asada u područje oko tog grada kako bi preduhitrili potencijalni turski napad.

2024 © - Vesti online