Četvrtak 05.08.2010.
12:10 >> 12:31h
Tanjug

Cerić u Meki: Zaštitite Zukorlića i muslimane!

Cerić je, govoreći na Svetokom forumu ulema i muslimanskih intelektualaca, izrazio zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema muslimanima Bošnjacima u Srbiji, posebno Sandžaku, prenela je muslimanska verska novinska agencija MINA.

Zukorlić je prisustvovao Rabiti u delegaciji Islamske zajednice BiH kojoj Islamska zajednica u Srbiji na čijem je on čelu organizaciono i duhovno pripada.


Jedan od zaključaka ovogodišnje međunarodne konferencije u Meki je i poziv svim zemljama sveta da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Reis ul ulema Cerić, koji je stalni član Rabite, upoznao je učesnike Foruma sa, kako se navodi, neprimerenim omalovažavanjem legitimnh i legalnih predstavnika Islamske zajednice i legalnih i legitimnih predstavnika Nacionalnog veća Bošnjaka u Sandžaku.


"Dužan sam da skrenem pažnju ovom forumu na Sandžak, na to da se Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru sa muftijom Muamerom Zukorlićem na čelu pruži puna podrška u njegovom nastojanju da sačuva nezavisnost, jedinstvo, čast i ugled islama i muslimana u Srbiji", naveo je Cerić.

On je ukazao da se mnogim muslimanima u svetu krše ljudska prava, kao što su, kako je naveo, pravo na život, veru, slobodu, imetak i čast i pozvao učesnike skupa da pomognu.


"No, moramo shvatiti da se naši problemi ne mogu rešavati izolovano od drugih. Onoliko koliko budemo spremni da se borimo za prava drugih, utoliko će biti ostvarljiva i naša borba u zaštiti naših prava", rekao je Cerić, uveren, kako je dodao, da će forum Rabite doprineti međumuslimanskom razumevanju i međukulturnom dijalogu.

2024 © - Vesti online