Nedelja 20.01.2019.
17:15
rts.rs, Vestionline

Izvoz rakije, sireva i cigareta u Rusiju bez carina

pixabay
 

Najviša delegacija Rusije tokom posete Srbiji bila je zadovoljna onim o čemu se mesecima pregovara. Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. 

Na listu će biti dodati i najkvalitetniji sirevi. Jagoda Lazarević iz Ministartva trgovine kaže da se pregovara o cigaretama.

- Imamo veliki disbalans sa Rusijom iz koje uvozimo veliki broj cigareta, sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterećenja i ono što nam je u fokusu su alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak - rekla je Lazarevićeva.

Oznaka "mejd in Srbija" za prosečnog ruskog kupca znači da proizvod ima visoku biološku vrednost.

- Srpska roba je kvalitetna, ekološka, čista i to se potvrđuje da dobro se izvozi. Naši građani, Rusi su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina to je stvar razgovora - kaže Andrej Hripunov, predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu.

Rusija u svoju poljoprivredu godišnje uloži sedam milijardi dolara. Cilj im je da obezbede što veću prehrambenu nezavisnost.

Najkasnije do 2024. godine će to i uspeti sa proizvodnjom jabuke, a to je roba koju smo im najviše prodavali, pa stručnjaci predlažu da se preorjentišemo.

- Prosečna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji je duplo veća nego u EU. Mislim da je to prostor koji bi naši proizvođači trebalo da iskoriste.

Lično mislim da bi ekonomiju obima mogli da obezbedimo kroz da kažem brendiranje proizvoda iz Srbije i da udruženi prost pokušamo da postignemo neke efekte - kaže Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta.

Kontrola izvoza je pooštrena pa reeksport voća koji je nekoliko puta ozbiljno mogao da ugrozi izvoz sada gotovo nije moguć. 

- Mislim da se i to dosta promenilo od onog vremena kada su ljudi olako shvatali izvoz u Rusiju. Danas svi znaju da je to veoma zahtevmno tržište i da su penali za robu koja ne zadovoljava kvalitet veliki i da jednostavno gubite partnere jer je ponuda ogromna - kaže Veljko Jovanović iz PKS.

Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara. Možda žvuči mnogo, ali prevedeno u procente to je svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane.

2024 © - Vesti online