Ponedeljak 21.01.2019.
04:30
Mondo.rs, Vestionline

Šta da radite ako izgubite pasoš u Grčkoj

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko ostanete bez dokumenata u Grčkoj, prvo što treba da uradite je da, bez odlaganja, odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke ili saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenim dokumentima.

Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe da biste, u slučaju rutinske policijske kontrole, pokazali bilo koji dokaz o identifikaciji. S tom potvrdom treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša, i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša, za čiju izradu je potrebno dva do tri dana, piše sajt Grčkainfo.com

Potrebno je i da platite administrativnu taksu koja iznosi 43 evra po pasošu, ali i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu. Ako ste ostali bez novca i nemate mogućnost da platite taksu, moraćete pozvati rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac poslati ili ga u vaše ime uplatiti na račun konzulata. Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je, na primer, lična karta, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP Srbije, koji će im, radi identifikacije, proslediti vaše fotokopije pasoša. U slučaju da se nalazite u letovalištu u Grčkoj koje je dosta udaljeno od konzulata, treba da podnesete prijavu policiji o gubitku ili krađi pasoša, a nakon toga pozvati telefonom najbliže konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini.

Kako biste izbegli ove neprijatnosti, korisno bi bilo da, kada krenete na odmor u Grčku, imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i sačuvati na mejlu, prenosi "Kurir".

2024 © - Vesti online