Ponedeljak 21.01.2019.
00:30
telegraf.rs, Vestionline

Boja vaših noktiju otkriva u kakvom je stanju vaše zdravlje

youtube.com/belgrade26
Foto: Ilustracija

To što stalno perete ruke ne znači da ste zdravi i da vam nokti ne otkrivaju neku tajnu vezanu za vaše zdravlje. Zdravi nokti su glatki, uobičajene boje i bez bilo kakvih tačkica i flekica po njima.Pogledajte vaše nokte i ako ptimetite nešto čudno razmislite o poseti lekaru. Ovo su samo neke od promena koje zaslužuju odlazak kod lekara.

Braon i crni nokti

Ukoliko primetite ovu boju možda se radi o melanomu, koji se retko kada javlja ali može da bude smrtonosan ukoliko se ne tretira na vreme. Ukoliko pored toga primetite bol, krvarenje ili listanje noktiju, zakažite pregled. Ovo važi i za promene na koži oko noktiju a ne samo na nokatnoj ploči. Drugi razlozi mogu da budu gljivične infekcije, bakterijska infekcija ili samo reakcija na lekove koje pijete.

Žuta boja noktiju

Ovde je uglavnom reč o gljivičnoj infekciji ili psorijazi. Kod psorijaze se nokat lista i biva zašiljen. Gljivična infekcija započinje manjim promenama u vidu belih fleka ili naslaga ispod noktiju, a kasnije prelazi u žutu boju i zahvata ceo nokat. I jedno i drugo stanje upozorenje su za odlazak kod lekara. Ukoliko su vam svi nokti jarko žute boje, možda je reč o sindromu žutih noktiju kada dolazi do oticanja ruku i nogu usled zadržavanja tečnosti u organizmu.

Zelena boja sluti na bakterijsku infekciju

Pseudomonas Aeruginosa uzrokuje plavo-zelenu boju noktiju, a javlja se kod ljudi čije su ruke stalno u vodi. Ova bakterija živi u toploj sredini gde se lako razmnožava.

Ljubičasta, plava ili crvena boja

Ljubičasta boja nastaje kada se malo krvi nađe zarobljeno između nokatne ploče i mesa, a javlja se usled neke povrede pri udarcu. Ukoliko se ne radi o povredi može biti da j eto neki tumor i obavezno se javite lekaru ili dermatologu.

Plavi nokti

Ovde je možda reč o cijanozi kada crvena krvna zrnca nisu dovoljno obogaćena kiseonikom. To ukazuje na probleme sa plućima ili srcem, kao što su astma, pneumonija ili loša cirkulacija. Drugi razlog može da bude i izloženost srebru.

Beli nokti

Uglavnom se javljaju kao posledica neke traume, dok bele linije po noktima mogu da ukazuju i na trovanje arsenikom koje rezultira otkazivanjem bubrega. Može biti i infekcija gljivicama ili bakterijama, pa posetite lekara.

Pola pink pola beli, crveni ili braon nokti

Male beličaste polumesečne beline u korenu nokta su normalna pojava, ali njihovo izduženo prostiranje do pola nokta koji je uz to roze, crven ili braon su znak da nešto nije u redu. To može da ukazuje na probleme sa bubrezima i zahteva pomoć lekara.

2024 © - Vesti online