Nedelja 20.01.2019.
12:00
D. Timarac - Vesti

Plivali za časni krst u Pacifiku (FOTO)

D. Timarac
 

Iako današnji svet želi da veru zatvori u četiri zida i ubedi nas da je to privatna stvar, Crkva pravoslavna nas uči da Pravoslavlje ipak nije neki hobi. Pravoslavlje je živo svedočenje Boga koji se ponizio i postao jedan od nas.

D. Timarac
 

U tome je ironija Bogojavljenja: Sin Božiji, Logos Božiji počinje svoju misiju u ovom svetu tako što se poistovećuje sa ostalim grešnicima i staje u red sa njima, da od Jovana Krstitelja primi krštenje pokajanja. On nije grešnik, ali se poistovećuje sa nama koji to jesmo.

D. Timarac
 

Pravoslavlje upravo na Bogojavljenje, izlaskom iz hramova i odlaskom u javnost - na okeane, reke i mora propoveda spasenje sve prirode i celog sveta, ma kako on grešan bio.

D. Timarac
 

A tako je bilo i u gradu Vulongongu smeštenom na obali Pacifika, južno od Sidneja. Naši parohijani se nisu postideli svoje vere nego su smelo i slobodno koračali u litiji, a plivači, devojke, momci i deca hrabro su zaplivali za krst časni. Pobednika Žarka Selaka čekala je vredna novčana nagrada. Svetu liturgiju u hramu Svetog Jovana Krstitelja sasluživao je đakon Miloš Raketić, koji je uzeo učešće i u litiji i blagoslovu okeana.

D. Timarac
 

Neka je svima srećan praznik! Bog se javi!

2024 © - Vesti online