Subota 19.01.2019.
23:32
blic.rs, Vestionline

Tramp sprema novu "bombu"?

pixabay.com
 

Kada je predsednik prvi put spomenuo mogućnost o izlasku Amerike iz Severno-atlantske alijanse, viši zvaničnici nisu bili sigurni da li je ozbiljan. Od tada, Tramp, koji je doveo u pitanje da li je dugogodišnji savez još uvek relevantan, i javno je kritikovao saveznike u pogledu odavajanja novca za odbranu, izrazio je želju da napusti NATO nekoliko puta.

Prošlog jula, tokom samita NATO u Briselu, Tramp je rekao svojim službenicima za nacionalnu bezbednost da ne vidi svrhu Alijanse, za koju smatra da crpi novac od SAD.

U tom momentu, tim za nacionalnu bezbednost, uključujući sada bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, i Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost, pokušali su da zadrže američku strategiju bez spominjanja povlačenja koje bi drastično smanjilo uticaj Vašingtona u Evropi, i moglo bi da ohrabri Rusiju u narednim decenijama. Trenutni i bivši zvaničnici koji podržavaju NATO, rekli su da strahuju da bi Tramp mogao da se vrati svojoj pretnji dok vojni troškovi saveznika i dalje zaostaju za ciljevima koje je predsednik postavio.

Putinova želja

Kako piše "Njujork tajms", postoji nekoliko stvari koje predsednik Rusije Vladimir Putin najviše želi, a među njima je najveća slabljenje NATO-a, vojnog saveza između Sjedinjenih Država, Evrope i Kanade. Ovakim navodima idu na ruku i nedavne optužbe da je Tramp od svojih saradnika sakrio detalje sastanaka sa Putinom, kao i višemesečna istraga FBI o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Potez povlačenja iz Alijanse "bio bi jedna od najštetnijih stvari koje bi svaki predsednik mogao da učini američkim interesima", rekla je Mišel Flurnoj, podsekretar za odbranu u toku mandata predsednika Baraka Obame.

- To bi uništilo više od 70 godina mukotrpnog rada u višestrukim administracijama, republikanskoj i demokratskoj, kako bi se stvorio možda najmoćniji i najpovoljniji savez u istoriji. A to bi bio najluđi uspeh o kome je Vladimir Putin mogao da sanja - rekla je ona za list.

Penzionisani admiral Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a, izjavio je da bi američko povlačenje iz saveza bila "geopolitička greška epske proporcije".

- Čak i diskusija o ideji napuštanju NATO, a kamoli da se to uradi, bio bi poklon veka za Putina - rekao je komandant.

Američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost veruju da se Rusija u velikoj meri usredsredila na podrivanje solidarnosti između Sjedinjenih Država i Evrope nakon što je nelegalno pripojila Krim 2014. godine. Njegov cilj je bio da se nadjača NATO, koji Moskva smatra pretnjom.

Rusko uplitanje u američke izbore i napori da se spreči ulazak bivših "satelit" država u Alijansu pokušali su da oslabe, kako oni to gledaju - "neprijatelje u susedstvu", kažu američki zvaničnici. Sa oslabljenim NATO-om, rekli su, Putin bi imao više slobode da se ponaša kako želi, uspostavljajući Rusiju kao protivtežu Evropi i Sjedinjenim Državama. Američko povlačenje iz saveza postiglo bi sve što je Putin pokušao da pokrene, rekli su zvaničnici.

2024 © - Vesti online