Subota 19.01.2019.
18:55
Vestionline, Tanjug

Tači pozvao na ukidanje taksi

EPA/ Cyril Zingaro
Hašim Tači

On je rekao da američki saveti ne treba da štete Kosovu, već da ga osnaže.

"Aktuelna dešavanja i neke radnje (prištinskih) institucija, američka vlada prati sa zabrinutošću. Ova situacija je za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj osnaživanje države Kosovo i mir u regionu “, napisao je predsednik Tači na Fejsbuku.

Stejt Department je krajem prošle godine tražio od kosovskog premijera Haradinaja da ukine takse.

Isti zahtev je ponovljen i kosovskim liderima i ambasadi u Prištini, i rečeno je da SAD zahtevaju hitnu suspenziju taksi, prenosi "Gazeta Ekspres".

"Sjedinjene države su pozvale kosovsko rukovodstvo da trajno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na suštinske ciljeve Kosova - evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom ”, navedeno je u odgovoru američke ambasade za "Koha ditore ".


"Naš istorijski uspeh bio bi nemoguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika. Zato moramo biti zahvalni zauvek. Prijateljstvo Kosova sa SAD ne prestaje, ali se američka podrška ne može smatrati bezuslovnom ako napravimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, u regionu i Evropi. Naše vrednosti i naša vizija odgovaraju američkim", dodao je Tači.

Ukidanje taksi odbacio je premijer Ramuš Haradinaj, dok je Tači s druge strane rekao da Priština ne bi trebalo da bude talac sujete bilo kojeg vođe ili populizma.

"Lične sujete bilo kog državnog lidera ne bi trebalo da povrede naš američki državni i strateški interes za Kosovo i šire. Populističke akcije ne smeju ometati viziju i strateške odluke Kosova", dodao je Tači.

2022 © - Vesti online