Subota 19.01.2019.
13:31
Vestionline

Može li Simona Halep da stane rame uz rame i s Jelenom Janković

EPA/Lynn Bobo
Simona Halep na meču s Venus Vilijams

 

U osmini finala na ženskom turniru sastaće se vodeća na svetskoj listi 27-godišnja Rumunka Simona Halep i 37-godišnja Amerikanka Serena Vilijams (16. mesto), teniserka s najviše trofeja (23) na turnirima za grend slem u eri profesionalizma (posle 1968), kojoj jedna titula nedostaje da se poravna s proslavljenom australijskom igračicom Margaret Kort, najtrofejnijom svih vremena. Rumunka, koja je u finalu prošle godine izgubila od Dankinje Karoline Voznjacki, savladala je u trećem kolu sa 6:2, 6:3 stariju Vilijamsovu 38-godišnju Venus, petostruku vimbldonsku šampionku,  koja je u Melburnu u oba svoja odlučujuća meča izgubila od sestre (2003, 2017). 

Serena, koja u međusobnim susretima s Halepovom vodi s 8:0 u pobedama (u Indijan Velsu 2015. nije joj zbog povrede izašla na megdan u polufinalu, a Rumunka je zatim savladala Jelenu Janković), nije imala milosti ni u trećem kolu. Sa 6:2, 6:1 savladala je 18-godišnju Ukrajinku Dajanu Jastremsku (57), koja je na kraju meča lila krokodilske suze pod snažnim utiskom duela sa svojim uzorom pa ju je Amerikanka sestrinski tešila.

EPA-EFE
Neutešna Dajana Jastremska sa Serenom Vilijams
EPA-EFE
Serena gazi sve pred sobom

Vilijamsove su ostavile neizbrisiv trag u tenisu. Svaka pobeda protiv bilo koje od njih je trijumf. Šta li će tek Halepova u slučaju uspeha reći jer bi tako postala tek deveta teniserka u istoriji koja je obe savladala na istom takmičenju.

Takvim podvigom može da se pohvali i Jankovićeva, koja je umela da im pronađe žicu poraza u duelima s njima. Sa Serenom je imala skor 4:10, a s Venus je poravnata - 7:7. Na šljaci u Rimu 2010. prvo je savladala stariju u četvrtfinalu sa 6:0, 6:1, a zatim i mlađu u polufinalu sa 4:6, 6:3, 7:6 (7:5). Trofeja se, ipak, nije domogla jer ju je Špankinja Marija Hoze Martinez Sančez pobedila sa 7:6 (7:5), 7:5.

EPA/Justin Lane
Pobednica Serena Vilijams i Jelena Janković posle finala Ju-Es opena 2008.

Ima i teniserki kojima je to pošlo za rukom na nekom od četiri najveća turnira belog sporta. Poslednja, a jedina posle Jankovićeve, to je bila Čehinja Karolina Pliškova, sada osmoplasirana na listi. Od Venus je bila uspešnija u osmini finala, a od Serene u polufinalu na Ju-Es openu 2016. U finalu, svom jedinom do sada na grend slemu, izgubila je od Nemice Angelike Kerber.

Švajcarkinja Martina Hingis je obe sestre savladala u Melburnu 2001, a Belgijanka Žistin Enen na Ju-Es openu 2007, kada se trofeja na Flašing Medouzu domogla drugi put (prvenac 2003). Na početku njihovih karijera Špankinja Aranča Sančez Vikario ih je savladala 1998, a Nemica Štefi Graf 1999, obe u Sidneju uoči Australija opena. Amerikanki Lindzi Devenport to je pošlo za rukom u Los Anđelesu 2004.

Dabl-dablom može da se diči samo Belgijanka Kim Klasjters. Na završnom turniru 2002. Venus joj je predala u polufinalu zbog povrede posle 0:5 u prvom setu, a Serena je poklekla pred njom u finalu. Na Ju-Es openu 2009. starija Vilijamsova je pala u osmini finala, a mlađa u polufinalu. 

2024 © - Vesti online