Subota 19.01.2019.
13:34
rs.n1info.com

Odgovor EU na izjavu Vučića

EU/Promo
Maja Kocijančič

Portparolka u Evropskoj komisiji dodala je da "svi potezi i izjave nespojivi s opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati".

Maja Kocijančič je time prenela stav EU o izjavi srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je bitno da međunarodna zajednica i Evropa saopšte da li će uskoro biti ukinute kosovske takse na robu iz Srbije i da li će biti nastavljen dijalog, kako bi on znao da li da se u Srbiji organizuju vanredni izbori ili ne. 

Na pitanje kako EU dela na tome da ogromne carine Prištine na uvoz iz Srbije brzo budu ukinute i da se obnovi dijalog, Maja Kocijančič je ukazala i na posetu evropskog komesara Johanesa Hana pre nekoliko dana Prištini. 

Portparolka u EK je navela da "Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune preuzete obaveze u dijalogu, imajući u vidu direktnu vezu između sveukupne normalizacije njihovih odnosa i opipljivih izgleda za ispunjenje njihovih težnji u odnosu na EU". 

"Mi smo usredsređeni na to da tekući rad u sklopu dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa iznedri trajno rešenje za otvorena pitanja", stavila je do znanja predstavnica za štampu Federike Mogerini. 

"To znači da se postigne ostvarivo, održivo, realistično uzajamno prihvaćeno rešenje u saglasnosti sa međunarodnim pravom i prihvatljivo za sve članice EU i region", dodala je ona.

2024 © - Vesti online